Ikić Baniček: "Projekt gradnje Središnjeg bolničkog paviljona je sabotiran i zaustavljen"

nn

261020211635269602.jpeg

“Nažalost, moram izvjestiti građane Siska da smo žrtve jedne podle sabotaže u koju je uključena hrvatska vlada i župan Sisačko-moslavačke županije. Projekt gradnje Središnjeg bolničkog paviljona je sabotiran i zaustavljen”, komentar je predsjednice sisačkog ogranka SDP-a, Kristine Ikić Baniček, kojim je otvorila današnju konferenciju za medije.

Do sada je samo na dokumentaciju oko Središnjeg paviljona potrošeno 3,5 milijuna kuna. Natječaj je u rujnu prošle godine, i to za izvođača radova, pokrenuo bivši ministar Varga. Izabran je izvođač. Sredstava za izgradnju paviljona, i to gotovo 85 % od potrebnih 150 milijuna kuna osigurano je iz fondova EU. No, usprkos svemu tome, projekt Središnjeg paviljona, kaže Ikić Baniček, ne ide dalje.
“Ministar zdravlja Dario Nakić povukao je suglasnost za sudjelovanje države iz projekta, a župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić je postavio novu upravu koja će za razliku od ove dosadašnje koja se borila i nogama i rukama da projekt prođe, zataškati vjerojatno cijelu priču i prešutno preći preko odustajanja i u konačnici zaustaviti taj projekt”, nastavila je Ikić Baniček.

Riječ je o najvećoj investiciji države u gradu Sisku, a za to sabotiranje, dodaje Ikić Baniček, “nema niti jednog jedinog razloga osim što HDZ želi pokazati svoju samovolju i ošteti grad Sisak iz samo njima poznatih razloga i to pod cijenu da ministarstvo zdravlja neće moći povući raspoloživa sredstva EU-a, a sumnjam da imaju drugih spremnih projekata u zdravstvu, međutim Sisak očigledno nije podoban da se u njega ulažu ta sredstva”.

Ako država i županija odustaju od ulaganju u sisačku bolnicu, Ikić Baniček predlaže pa se osnivačka prava prenesu na Grad. “Svjesna sam da župan neće stati u obranu ovog projekta bez obzira na značaj i za grad i za županiju pred svojim gazdama u središnjici, međutim ukoliko nije u stanju, možda bi bilo rješenje i da se prebace osnivačka prava nad bolnicom na grad Sisak. Nama neće biti problem pronaći 20 milijuna i povući dodatnih 125 milijuna iz EU-a i ostvariti za sve građane Siska i županije ovaj značajan projekt”, zaključila je Ikić Baniček.

Podsjećamo da je Središnji paviljon trebao riješiti povezanost naše bolnice koja je bolnica paviljonskog tipa. Na gotovo 7 tisuća kvadratnih metara bruto građevinske površine trebao je na prostoru između postojećih zgrada Kirurgije i Nove interne niknuti središnji paviljon.
Izgradnja Središnjeg paviljona, uz obnovu zgrade Ginekologije i porodništva trebala je biti prva velika investicija u sisačku Opću bolnicu u posljednjih 70 godina.

najčitanije