Ikić Baniček: 'Borbu za prava žena treba dodatno pojačati'

st

Pravo glasa i ravnoprravnost na papiru žene su dobile odavno. Je li to tako i u praksi, još je uvijek upitno. Odavanje počasti ženama i borba za ravnopravnost spolova ne bi trebali imati veze s feminizmom, već sa zdravim razumom i logikom suvremenog svijeta. Ukazivanje na lošiji položaj žena u društvu potrebno je, nažalost, i u današnje vrijeme i to je glavni razlog što se Međunarodni dan žena obilježava u mnogim državama diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku.
Nije to zaboravila ni sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, inače prva žena na čelu Siska, koja je odlučila svojim sugrađankama Dan žena čestitati uživo i to doslovno po cijelom gradu – u autobusu koji je jutros u 8 sati krenuo iz Frankopanske i napravio krug sve do Capraga i natrag. Sve dame koje su se našle u busu na dar su dobile ružu, ali i glazbenu čestitku tamburaša iz FA Ivan Goran Kovačić.
Cvijet i pjesma su prigodni danas, a sve ostale dane moramo se ozbiljno uhvatiti u koštac s problemima rodne diskriminacije.

‘Ne možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom. Još uvijek se nastoji utjecati na ženino pravo da sama odlučuje o svom tijelu, obitelji, poslu. Poslodavci i dan danas kod intervjua za posao ispituju žene imaju li djecu i planiraju li ih imati. Žene su i dalje izložene nasilju u obitelji, zakonodavac još uvijek nema rješenje za to. Žene još uvijek ne da imaju razloga za borbu nego ju trebaju i pojačati’, rekla je gradonačelnica, koja je potom iz istog razloga posjetila i Gradsku tržnicu, na kojoj radi veliki broj žena, a potom se zaputila u Dom umirovljenika, gdje se ovaj dan redovito obilježava.
Ove godine štićenice su postavile izložbu fotografija koje prikazuju neke od njih sa zavidnim biografijama. Našle su se tu kranistice iz Željezare, teleoperaterke, ali i udomiteljice i majke čiji su život obilježile velike stvari – uspjesi na poslovnom i privatnom planu.

U sisačkom Domu za starije i nemoćne trenutno boravi 240 korisnika, od čega su čak 80% žene. Govoreći o postocima, oni bi trebali biti u korist žena i u svim ostalim segmentima društva. Žena je još uvijek izložena stereotipima i, nažalost, treba uložiti puno više truda od muškarca kako bi pronašla svoje mjesto pod suncem. Prvi put Dan žena je obilježen davne 1909. godine, a nadamo se kako neće proći još sto godina dok se ne postigne potpuna ravnopravnost, ne samo u zakonima nego i u glavama. Našim sugrađankama i svim ženama želimo sretan Međunarodni dan žena!

dan žena dom umirovljenika

najčitanije