I Sisak u programu otpisa dugova najsiromašnijim građanima

st

Po zadnjim podacima iz FINA-e, od kraja studenog prošle godine više od 5 tisuća Siščana ima blokiran račun. Vladinom programu otpisa dugova najugroženijim stanovnicima sada se priključio i Sisak. Radi se o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. No neće svi oni zadovoljiti zadane kriterije.

‘Želimo pokazati sliku grada koji je sada, kad je jednom dijelu građana iznimno teško, postupio odgovorno. Pristupit ćemo potpisivanju sporazuma o mjerama koje će ublažiti financijske teškoće 57 građana koji ispunjavaju kriterije za to’, rekla je gradonačelnica te dodala kako je ukupan iznos duga 77875 kn i da se uglavnom radi o dugovima za komunalnu naknadu, komunalni doprinos, najamninu, pričuvu i toplinsku energiju.

‘Ne gledamo na ovo kao trajno stanje i nekakvu silaznu putanju. Dio građana se našao u teškoj situaciji i mi im kao odgovorna gradska vlast želimo pomoći’, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
U vremenima kada je većina gradova krenula u povećanje nameta, Grad Sisak je odlučio ne dirati komunalnu naknadu i prirez, te nastaviti sa svim elementima kao i onda kada su građani bili u znatno povoljnijoj situaciji.
Pročelnik upravnog odjela za proračun i financije, Vedran Brnić, iznio je konkretne mjere koje su već poduzete. Grad Sisak, kaže, već otpisuje dugovanja građanima koji ostvaruju pravo na pomoć za uzdržavanje.

‘U 2014. godini otpisano je ukupno 70000 kn duga za 47 dužnika. Također, Grad Sisak provodi program oslobađanja plaćanja komunalne naknade svim građanima koji po članu domaćinstva ne prelaze 1500 kn prihoda, koji su obveznici seoskih domaćinstava i stariji od 65 osoba te slijepim osobama. Na taj način je prošle godine oslobođeno 190000 kn koje je Grad potencijalno mogao prihoditi’, rekao je Brnić.

Što se tiče socijalnih programa, Sisak i ove godine ostaje na razini prošle, usprkos smanjenju proračuna.

‘Sisak podmiruje dio troškova stanovanja za socijalno ugrožene građane. Riječ je o 820 korisnika zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Sisak za što je osigurano milijun i 200 tisuća kuna. Također, osiguravamo prostor i sredstva za rad pučke kuhinje Caritasa Sisačke biskupije koju koristi oko 120 korisnika za što smo osigurali 70 tisuća kuna, a osigurat ćemo i svu materijalnu i financijsku pomoć za pučku kuhinju koju će organizirati Dobrotvorno društvo Merhamet – Crveni polumjesec Sisak’, rekao je Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, te dodao kako je za te socijalne programe u gradskoj kasi osigurano 6 milijuna kuna.

Na koji će se način građanima otpisivati njihova dugovanja kao pojašnjeni su na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih.
http://www.mspm.hr/djelokrug_aktivnosti/otpis_duga_novi_pocetak

najčitanije