I ove godine tradicionalna plovidba niz rijeku Kupu od Karlovca do Siska

imp

Olympus Digital Camera

Ovogodišnje 15. izdanje plovidbe niz rijeku Kupu od Karlovca do Siska koju organizira Esperantsko društvo Sisak povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održat će se od 1. do 5. kolovoza.

 

Ova plovidba, kažu organizatori, podsjećanje je na „Žitni put“, povijesni riječni put koji svoj vrhunac doseže u 18. i 19. stoljeću. Od Siska do Karlovca se rijekom Kupom dopremalo žito, drvena građa, duhan, koža, med i dr. U Karlovcu se pretovarivalo sa lađa na kola i konje, ili obrnuto, te otpremalo dalje, prema moru ili unutrašnjosti.

 

Plovidbe niz rijeku Kupu organiziraju se i povodom Dana hrvatskih branitelja paljenjem svijeća na spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima u Karlovcu, Jamničkoj Kiselici, Šišincu, Letovaniću, Brestu Pokupskom, Petrinji i Sisku.

 

Plovidbama niz rijeku Kupu promovira se međunarodni jezik esperanto (transparent na hrvatskom i esperantu, tečaj esperanta), koji postoji već 135 godinu i pokušava biti jezik – most između oko 6000 tisuća jezika, koliko ih trenutno postoji u svijetu.

Organizirajući ovu plovidbu, Esperantsko društvo Sisak obilježava i 45. godišnjicu postojanja društva (17.11.1978. – 17.11.2022.)

 

Sudionici plovidbe plove čamcima s vanbrodskim motorima i kajacima niz Kupu od Karlovca do Siska u 5 dionica, kampirat će na 5 lokacija, moći će se kupati na preko 10 plaža, sudjelovati u kulturno-zabavnim programima i predavanjima te mnogo drugih stvari.

 

Naknada za sudjelovanje u 15.plovidbi niz rijeku Kupu iznosi 40 eura, a u naknadu je između ostalog uračunato osiguranje sudionika plovidbe, prijevoz sudionika i opreme od Siska do Karlovca, plovidba čamcima od Karlovca do Siska, tri obroka dnevno i kulturno-zabavni programi.

 

Svi zainteresirani za plovidbu mogu se javiti Esperantskom društvu Sisak putem elektroničke pošte na boatado.kask@gmail.com ili esperanto.sisak@gmail.com

 

Djeca do 15 godina starosti, isključivo uz pratnju roditelja ili skrbnika, imaju popust 50%.
Sudionici plovidbe moraju imati minimalno : šator, vreću za spavanje, pribor za jelo i dokumente.

 

Plovidba kreće u Karlovcu, a završava u Sisku.

1.8. – utorak – Karlovac-Šišljavić 32 rkm
2.8. – srijeda – Šišljavić-Pokupsko 34 rkm
3.8. – četvrtak – Pokupsko-Letovanić 33 rkm
4.8.- petak – Letovanić-Petrinja 16 rkm
5.8. – subota – Petrinja-Sisak 20 rkm

 

Dolazak na Kupalište Zibel očekuje se 5.kolovoza između 18 i 19 sati.

 

najčitanije