Humanitarna pomoć u Tursku poslana iz Siska

imp

Kontejneri Turska 1

Hrvatska je potresom pogođenoj Turskoj iz Siska poslala 40 kontejnera, 60 kreveta i 120 madraca.
Pomoć su osigurali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatski Caritas, a prijevoz do Istanbula organiziralo je Ravnateljstvo civilne zaštite vlakom HŽ Carga.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da je to treće slanje pomoći Turskoj, nakon humanitarnog konvoja u veljači i odlaska pripadnika intervencijske postrojbe za potrage i spašavanje.
„Nakon humanitarne pomoći koju smo slali kamionima u obliku hrane i različite opreme, zatim naše fizičke pomoći, državne intervencijske postrojbe koje su boravile na prostoru Turske i pomagale u potragama i spašavanju unesrećenih žrtava, sada pomoć ide u obliku kontejnera. Vrijednost je oko 350 tisuća eura. U kontejnerima se nalazi 60 kreveta i 120 madraca te je ovaj transport vrijednosti oko 68 tisuća eura, koje ćemo mi dobiti refundirano od mehanizma za Civilnu zaštitu“, rekao je Trut.

Pomoć u organiziranju ove pomoći pružio je i Hrvatski Caritas čiji ravnatelj Tomislav Glavnik je istaknuo kako je Hrvatski Caritas za pomoć Turskoj i Siriji prikupio 550 tisuća eura pomoći, a ova nova pomoć vrijedna je 114 tisuća eura.
„Hrvatski Cartias je zahvalan u prvom redu Republici Turskoj na pomoći koja nam je bila upućena u trenutcima kada je Hrvatska stradala, tako da osjećamo jednu solidarnost i blizinu kako prema Turskom narodu, tako i Sirijskom. Radost nam je da ljudi, tvrtke, crkva u Hrvatskoj je dala na raspolaganje 10 novih kontejnera koji su u cijelosti opremljeni kako za spavanje, pripremu hranu, kupaonice, grijanja, perilice, klima uređaja i na ovaj način pokazujemo solidarnost s ljudima koji pate i kojima je teško, a to svakako su u potresom pogođenom području Turske“, istaknuo je Glavnik.

Na pomoći se zahvalio Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran. „Danas svjedočimo još jednom emocionalnom danu za nas. Vlada Republike Hrvatske i hrvatski narod je još jednom pokazao solidarnost s turskim narodom. Na ovom mjestu, prije dvije godine, Republika Turska je donirala prvi dio kontejnera za pomoć nakon potresa koji je pogodio područje Petrinje. Dvije godine poslije, sada smo na suprotnim stranama povijesti. Turska, moja zemlja, proživljava jedne od najtežih trenutaka. Tursku je pogodio snažan potres. Vlada Republike Hrvatske i hrvatski narod pokazuju još jednom solidarnost s turskim narodom“, kazao je Selim Kiran te dodaje kako se ovim činom još jednom pokazuje i važnost međunarodne suradnje. Podsjeća, kako je Hrvatska među prvim zemljama koja je odmah reagirala nakon potresa u Turskoj te poslala svoju pomoć, stoga se još jednom zahvalio na solidarnosti i pomoći te poručuje kako i ovaj čin pokazuje kako su Hrvatska i Turska pravi prijatelji.

U jednom dijelu su stambeni kontejneri novi, a dio kontejnera je korišten, ali su isti poprilično novi. Turska je Hrvatskoj nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio petrinjsko područje donirala 200 kontejnera, a veći dio njih još uvijek je u upotrebi. Nova pomoć u Tursku bi trebala stići u sljedećih 10-tak dana.

najčitanije