Human Voices - novi projekt GI “Moj grad Sisak”

imp

432098725 122097218702258977 3842873322877692118 N

Početkom godine, Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” započela je s provedbom projekta Human Voices (MARIO Minorities/ Accountability/ Rights/ Independence/ Organisational development) koji ima za cilj jačanje manjinskih prava u Republici Hrvatskoj, a fokus kampanje bit će u gradovima Zagrebu, Sisku i Karlovcu u kojima trenutno borave značajne skupine manjina poput izbjeglica i stranih radnika, kao i povijesno prisutne vjerske i nacionalne manjine.

 

Projektom se želi promicati pravo svake osobe na priznavanje i poštivanje svojih ljudskih prava putem uklanjanja predrasuda, smanjenjem diskriminacije manjina te informirajući širu javnost o njihovim kulturnim, vjerskim i drugim identitetima. Kampanjom će se obuhvatiti različita prava koja su uskraćena manjinskim skupinama diskriminirajući ih zbog različitih identiteta te ih na taj način zagovarati.

 

Do sada su održana 3 susreta fokus skupina na kojima se provodilo istraživanje o slučajevima diskriminacije kao i predrasudama i stereotipima koje ima lokalno stanovništvo o različitim manjinskim skupinama, a s dodatnom grupom provest će se jedan društveni eksperiment koji će biti snimljen i objavljen.

 

S obzirom da su razgovori s fokus grupama otvorili teme koje su bolne i teške za neke sudionike, održale su se radionice psihosocijalne podrške te će se i nastaviti kroz mjesečne sastanke za sudionike do kraja provedbe projekta krajem studenog.

 

61wothzkaul. Ac Uf894,1000 Ql80

 

 

Kampanja projekta će se baviti predrasudama koje postoje iz obje perspektive građana, a popratit će je četiri videa i četiri priče metodom pripovijedanja. Osobe iz priča i priče bit će korišteni kao izložbeni postav Human Library te će se objaviti publikacija, a sve s ciljem senzibiliziranja lokalne zajednice za prava manjina i jačanja manjinskih skupina u upoznavanju i borbi za svoja ljudska prava.

 

Voditeljica ovog projekta je Azra Mulabdić, a radionice psihosocijalne podrške vodi dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

 

Svi koji su zainteresirani za više informacija o projektu mogu se javiti voditeljici projekta putem e-mail-a: mulabdicazra@gmail.com i pratiti mrežne stranice pod nazivom projekta, kao i udruge Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“.

 

Planirano trajanje ovog projekta je do kraja mjeseca studenog 2024. godine.

najčitanije