HSP AS za uvođenje sedmosatnog radnog vremena

st

HSP dr. Ante Starčević obratila se medijima kako bi izrazila svoj stav o prijedlozima da se radni dan produži na devet sati. Dopis prenosimo u cijelosti:
‘Medijske najave i špekulacije o smanjenju radničkih prava kroz ukidanje plaćene dnevne pauze od 30 minuta tijekom radnog dana te povećanje dnevnog rada s osam na devet sati, a koje stižu iz redova nekih stranaka vladajuće opcije, za HSP AS apsolutno su neprihvatljive. Zaposleni hrvatski građani preuzeli su najveći teret tijekom gospodarske krize koja Lijepu našu pogađa proteklih osam godina, moramo jasno i nedvosmisleno stati u obranu onih koji svojim radom pune državni proračun i stvaraju dodanu vrijednost. Pogotovo iz razloga što od navedenih predloženih mjera neće imati apsolutnu nikakve koristi niti država, a niti njezini građani.
Naime, u situaciji kada u Hrvatskoj za veljaču 2016. godine imamo 291.333 registrirane nezaposlene osobe, povećanjem sati rada kod brojnih poslodavaca mogla bi se pojaviti želja, ali i potreba za otpuštanjem jednog dijela zaposlenika. Umjesto da ideje idu u smjeru smanjenja sati rada na sedam sati dnevno kao što su napravile države koje bi nam trebale biti uzor poput Švedske, a čime se povećava potreba za zaposlenicima, ovakve najave vode u smjeru nastavka spirale nezaposlenosti i provođenja politike koju možemo vidjeti još samo u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naime, uz veći dnevni rad od postojećeg, poslodavci neće imati potrebu za novim zapošljavanjem, dok će se s druge strane sigurno povećati nezadovoljstvo radnika, ali i izravna šteta za državu kroz povećanje izdataka za bolovanja i liječenja ionako preopterećene postojeće aktivne radne snage. Država mora težiti tome da prekovremeni rad bude plaćen, a ne da se od tog očitog problema bježi zakonskim povećanjem sati rada. Svjedoci smo kako hrvatski radnici trenutno rade i više od predviđenih osam sati dnevno, a što im u velikom broju slučajeva nije evidentirano niti plaćeno, stoga smo stava kako bi se s dodatnim satom rada samo legalizirala postojeća situacija bez većeg učinka na smanjenje nezaposlenosti.
Svakako da u tržište rada treba uvesti reda, no ti potezi moraju voditi u smjeru zadovoljstva hrvatskog radnika te da poslodavac dobije kvalitetnu i zadovoljnu radnu snagu. Isto tako, država mora težiti smanjenu broja nezaposlenih što će dovesti posredno do povećanja mase poreznih prihoda i dugoročnog rasta BDP-a. Produživanjem radnog dana za jedan sat i ukidanjem plaćenog polusatnog odmora neće se ostvariti niti jedan od prethodno navedenih ciljeva, a tek će se neznatno pomoći poslodavcima.
HSP AS stoga jasno traži od odgovornih za kreiranje zakonodavnih okvira na tržištu rada da ovoj temi pristupe stručno, a ne paušalno. Svi moramo biti svjesni činjenice kako smo od hrvatskih građana dobili mandat za provođenje reformi kojima ćemo povećati efikasnost zakona i državne uprave, a ne za provođenje poteza skrivenih iza fraze „reforme“ koje vode isključivo prema zaštiti parcijalnih interesa javnosti nepoznatih skupina!
S dužnim poštovanjem,

politički tajnik HSP AS
Hrvoje Niče mag. oec.’

najčitanije