Hrvatski origami kongres u Sisku

ibb

Sisak je domaćin prvom velikom okupljanju origamista Hrvatske: u petak, 7. travnja od 10 do 16 sati u prostoru OŠ 22. lipnja u Sisku. Organizatori prvog Hrvatskog origami kongresa su, uz domaćina – OŠ 22.lipnja, Origami Sisak, Turistička zajednica Grada Siska, Odjel za komunalne djelatnosti Grada Siska, društvo Makoto iz Zagreba i Udruga invalida rada grada Siska u suradnji s haiku pjesnikinjom Ljubicom Šporić iz Siska i floristom Borisom Lemaićem.

Uz izložbu radova učenika i origami umjetnika Krešimira Rajkija i Dragutina Gerića, posjetitelji će moći gledati natjecanje u izradi 3D kocke i u letenju origami aviona te sudjelovati u radionicama na kojima će i sami naučiti izrađivati origami motive po vlastitom izboru.
U sklopu Kongresa, za natjecatelje, mentore i predavače bit će održan seminar na kojem će govoriti nekoliko predavača, a za sudionike će biti organizirano i turističko razgledavanje Siska uz pratnju turističkog vodiča.

Program prvog OKS-a:

10.00 h – Okupljanje sudionika, natjecatelja i gostiju – posluživanje čaja
10.30 – otvorenje Prvog OKS- Sisak s  otvorenjem izložbi origami artista Krešimira Rajkija i Dragutina Gerića
10.45 do 11.25 – natjecanje u izradi 3D kocke
11.30  do 12.00 – natjecanje u letenju origami aviona
12.00  do 12.45 – radionice za posjetitelje (paralelno će se održavati u nekoliko učionica, a posjetitelji će dobiti raspored tko drži radionice u kojoj učionici i što se radi)
13.00 do 13.15 –proglašenje pobjednika
13.30  – pauza za ručak za natjecatelje, mentore, voditelje radionica i predavače

14.30 do 16.00 – OKS seminar:

  • Nada Tušak, mag. prim. educ. origamist i inicijator prvog OKS-a će imati prezentaciju na temu „Origami jučer, danas, sutra“,
  • Anamarija Popović, dipl. ing. agr., voditelj Odsjeka za održavanje komunalne infrastrukture Grada Siska će održati prezentaciju u vezi oblikovanja sisačkog urbanog prostora elementima japanske trešnje sorte kenzan;
  • dr. sc. Daša Poredoš Lavor će održati predavanje na temu „Iskustva primjene origami tehnike u svrhu razvoja socijalnih vještina“,
  • Krešimir Rajki, dizajner, origami umjetnik i inicijator projekta „1000 ždralova za Hirošimu“ održat će prezentaciju o povijesti papira i o projektu „1000 ždralova za Hirošimu“.

Seminaru će prisustvovati i kulturni ataše Veleposlanstva Japana u Zagrebu, gospodin Ryohei Nakajima kao gledatelj.

U 16 sati za posjetitelje će se održati i radionica karigrafije, a svaki posjetitelj dobit će na poklon  i jednu haiku pjesmu Ljubice Šporčić i origami modele koje su izrdili sisački origamisti.

najčitanije