Hrvatski Caritas donirao sisačkoj bolnici potpuno opremljenu kontejnersku kuhinju

imp

251020211635198278.jpeg

U krugu opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku prigodnim potpisivanjem ugovora o korištenju, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i ravnatelj OB „Dr. Ivo Pedišić“ mr. sc. Tomislav Dujmenović označili su simbolično početak rada suvremene, potpuno opremljene kontejnerske kuhinje (i pratećega kontejnerskog prostora za pripremu hrane) kapaciteta 300 obroka u kojoj će se – nakon nekoliko dana probnog rada – za pacijente ove bolnice svakodnevno pripremati hrana sve do završetka potpune obnove bolnice.

kuhinja bolnica 12 kuhinja bolnica 11 kuhinja bolnica 10 kuhinja bolnica 9

„Danas je stvarno čast i zadovoljstvo biti na ovom mjestu kad bolnica dobiva jednu ovako značajnu donaciju bez koje bi bolnica izuzetno teško funkcionirala. Naime kao što znate naša bolnica je teško oštećenja u potresu od 29. prosinca prošle godine. Oštećene su sve zgrade i sigurno će trebati puno i vremena i napora i sredstava da se sve to obnovi. Isto tako, tijekom tog potresa, oštećena je i naša kuhinja, ona je bila u zgradi koja je sada označena crvenom bojom. Ni prije nije bila u adekvatnim uvjetima, već od ranije smo pripremili projekt za izgradnju nove kuhinje međutim ovaj potres je značajno i teško oštetio kuhinju, tako da sada naša kuhinja funkcionira u montažnoj zgradi u kuhinji u Petrinji.“, rekao je ravnatelj Dujmenović dodajući da će se u ovoj mobilnoj kuhinji za početak spremati samo dio obroka: „Upravo ova mobilna kontejnerska kuhinja će nam pomoći da jedan dio hrane, za početak doručke i večere, pripremamo ovdje naravno zavisno od broja pacijenata i tehničkih mogućnosti nastojat ćemo što veći broj hrane spravljati ovdje tako da bi se smanjila mogućnost kontaminacije hrane. Tako da nam je to i velika i značajna pomoć i, iako se u onim teškim vremenima najviše spominju oštećenja zdravstvenih objekata, opreme i svega, nama je kuhinja itekako od krucijalne važnosti tako da nam je ova donacija vrlo značajna.“

kuhinja bolnica 7 kuhinja bolnica 6 kuhinja bolnica 5kuhinja bolnica 13

Ova donacija nastavak je suradnje Hrvatskog Caritasa i Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u sklopu koje je u posljednjih nekoliko mjeseci, a nakon nedavnoga potresa, Hrvatski Caritas omogućio transport donacije bolničkih kreveta za potrebe kirurškog odjela bolnice, posredovao u usmjeravanju humanitarne pomoći bolnici te za potrebe nastavka rada dermatološkog odjela osigurao dva kontejnera.

„Veseli me što ćemo ovom primopredajom staviti na raspolaganje bolnici Sisak našu mobilnu kontejnersku kuhinju koja ima kapacitet 300 obroka dnevno pripremiti za potrebe bolesnika i korisnika ovdje, ove bolnice, u Sisku. Također još nekoliko drugih kontejnera, koji su raspoređeni ovdje po bolničkome krugu, koji služe za evo ambulante i potrebe bolesnika. Rekao bih da je ovo dio nastavka naše suradnje jer smo kroz neke trenutke i prije, odnosno neposredno nakon potresa, dodijelili neka određena sredstva kao što su bolnički kreveti i neke druge, dakle medicinska pomagala. Ovo je početak, nadam se, i daljnje suradnje i usmjeravanja pomoći prema potrebitima, a u prvom redu su naši najugroženiji, a to su bolesnici i veseli me da će ova naša kuhinja biti na korist zaista onih koji su, u ovom trenutku, najpotrebitiji da se njima osigura topli obrok, odnosno ono što je potrebno za njihovo daljnje liječenje.“, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.

kuhinja bolnica 3 kuhinja bolnica 2 kuhinja bolnica 1

Današnji ugovor o posudbi mobilne kuhinje potpisan je na godinu dana, s mogućnošću produljenja tog roka za još tri puta po godinu dana, ako potreba bude postojala.

najčitanije