Holandska kuća – projekt jedinstven u Hrvatskoj

st

Gradska vlast ističe projekt Holandske kuće kao jedan od važnijih koji će ove godine biti finaliziran, a isto smatraju i u Gradskom muzeju Sisak.
Projekt pod nazivom „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“ ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna zasad je jedini projekt takve vrste u Hrvatskoj osmišljen u svrhu prezentacije i iskorištavanja industrijske baštine kao turističkog potencijala, a ujedno je to i najveći projekt u kulturi grada Siska dosad.
Holandska kuća naziv je za staro žitno skladište iz druge polovice 19. stoljeća koje se nalazi u strogom centru grada i predstavlja jedan od njegovih simbola. Na prostoru od 2000 m² biti će uređen info centar s multimedijalnim izložbenim prostorom za prezentaciju industrijske baštine grada, izložbeni prostori Galerije Striegl u kojima će se predstavljati velika umjetnička ostavština grada vezana uz industriju i industrijski dizajn, zatim izložbeni prostor za smještaj zbirke fonografa, gramofona, radio – aparata i ploča poznatog sisačkog kolekcionara Velimira Krakera, te multimedijalna dvorana i niz drugih prostora koji će služiti posjetiteljima za produbljivanje spoznaja o industrijskoj baštini.
‘Dobit ćemo novi, moderan, interaktivan i posjetiteljima pristupačan izložbeni prostor za prezentaciju industrijske baštine grada Siska’, rekao je ravnatelj muzeja Vlatko Čakširan.

najčitanije