HEP otpisuje akontacijske rate

imp

Ponukani nedoumicama naših slušatelja oko oslobođenja plaćanja troškova električne energije za razdoblje od početka siječnja do kraja ožujka 2021. godine, pitali smo HEP na koga se to odnosi i na koji način će se vidjeti stvarna potrošnja koja bi se trebala otpisati sukladno Zaključku Vlade RH od 18. siječnja 2021. godine.
Kako se može iščitati iz njihovog odgovora kućanstva će za siječanj, veljaču i ožujak biti oslobođena obveze podmirivanja zaprimljenih mjesečnih novčanih obveza (akontacijskih rata).

Odgovor prenosimo u cijelosti.
„Kao što smo već obavijestili kupce i medije, Hrvatska elektroprivreda će u skladu sa Zaključkom Vlade RH, krajnjim kupcima kategorije kućanstvo stradalima u potresu čiji su objekti pretrpjeli štete i/ili onima za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima, otpisati sva potraživanja vezana za isporučenu energiju te druga potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine.
Na temelju popisa jedinica lokalne samouprave koji je sukladno Zaključku Vlade utvrdio Stožer civilne zaštite RH, mjera otpisa potraživanja odnosi se na kategoriju kućanstva bez obzira na stupanj pretrpljene štete u gradovima Petrinji, Glini, Sisku i Hrvatskoj Kostajnici te općinama Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, Pokupsko i Kravarsko.
Dakle, potraživanja će biti otpisana kupcima na području navedenih općina i gradova, a čiji su objekti pretrpjeli štete, bez obzira na stupanj pretrpljene štete. To znači da su ta kućanstva u spomenutom razdoblju oslobođena obveze podmirivanja zaprimljenih mjesečnih novčanih obveza (akontacijskih rata). O načinu utvrđivanja potrošnje u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine kupci će biti pravovremeno obaviješteni. U svakom slučaju, tim će kupcima sva potraživanja na ime potrošnje u prva tri mjeseca ove godine biti otpisana.“, stoji u odgovoru HEP-a.

najčitanije