HDZ odnio pobjedu u VII. izbornoj jedinici, pobijedio i u Sisku

imp

Izbori 2024

U Hrvatskoj su jučer održali parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. Prema privremenim neslužbenim rezultatima DIP-a najviše osvojenih mandata imaju HDZ i partneri – 61, zatim SDP s partnerima – 42, tu je i Domovinski pokret sa 14 mandata, Most – 11, Možemo – 10, IDS i Nezavisna platforma Sjevera imaju po 2 mandata i Fokus osvaja 1 mandat.

 

Što se tiče naše 7.izborne jedinice – birači su najviše glasova dali HDZ-u koji je osvojio 7 mandata, SDP – ova koalicija osvojila je 4 mandata te po jedan Domovinski pokret, Možemo i Most.

 

 

Rezultati VII. izborna jedinica:

Sedma Izborna Jedinica Svi Rezultati Portal

 

Sedma Izborna Jedinica Preferencijalni Glasovi

 

Izbore je obilježila i velika izlaznost od gotovo 62 % na razini cijele Hrvatske. U 7. izbornoj jedinici svoje biračko pravo ostvarilo je 58,82 % birača, a u Sisku 61,60 %.

 

Siščani su najviše glasova dali HDZ-u 45,16%. Na drugom mjestu je SDP s dobivenih 27,88% glasova, zatim Domovinski pokret sa 7,49% i Možemo sa 7,28%. Ostale stranke u Sisku nisu prošle izborni prag.

 

Rezultati Sisak – obrađena sva biračka mjesta:

Sedma Izborna Jedinica Sisak Svi Rezultati

 

 

U odnosu na prije četiri godine, HDZ je u Sisku ojačao za tri posto, SDP-ova koalicija je ostvarila gotovo identičan rezultat, Domovinski pokret je oslabio za dva posto, dok je stranka Možemo ojačala za nešto malo više od jedan posto.

 

Gledajući preferencijalne glasove uvjerljivo je najviše ove srijede u Sisku osvojio župan Ivan Celjak koji je na ovim izborima bio osobni izbor za 6.942 Siščana (72,41 % glasova svih Siščana koji su glasali za HDZ), dok je svoj preferencijalni glas za Kristinu Ikić Baniček dalo 3.593 glasova (60,7 % svih Siščana koji su glasali za SDP).

 

Razlika je to od 3.349 glasova u korist Ivana Celjaka, dok je prije 4 godine Celjak osvojio 876 takvih glasova više od sisačke gradonačelnice.

 

Rezultati Sisak – preferencijalni glasovi:

Sedma Izborna Jedinica Sisak Preferencijalni Glasovi

 

 

Detaljne rezultate izbora možete pogledati na stranici Državnog izbornog povjerenstva 

najčitanije