Grgurač: ''Nastavnici starije životne dobi teže prihvaćaju e-sustav, ali morat će se prilagoditi''

ibb

Od sljedeće školske godine sve osnovne škole u Sisku bit će u sustavu e-škola. Za sada je Grad Sisak e-dnevnike i ostalu e-opremu uveo u Osnovne škole Braća Ribar, Kukuljević, Galdovo i Komarevo, a Osnovna škola Viktorovac je u projektu e-škola kojeg provodi Ministarstvo. No, na ovaj popis uskoro će biti dodane i ostale osnovnoškolske ustanove – doznajemo od gradskog pročelnika za obrazovanje Gorana Grgurača: ”Nama su projekti gotovi, mi jednostavno nismo imali sredstva da sve napravimo u jednoj godini. Ali za sljedeću godinu je sve spremno, sredstva su predviđena i sigurno će s početkom sljedeće školske godine sve osnovne škole na području Siska biti e-škole”, što znači da će u školskoj godini 2017/2018. u e-sustav ući i Osnovne škole 22. lipnja, Sela, Braće Bobetko i Budaševo-Topolovac-Gušće.
Riječ je o sustavu od kojeg koristi imaju i učenici i nastavnici i roditelji: ”U onom operativnom dijelu, e-škola znači da nastavnici više ne ulaze u učionice s dnevnicima, već s laptopima ili tabletima i putem aplikacije direktno unose podatke koje su do sada pisali rukom. Ono što je možda najzanimljivije sa stajališta roditelja je da online može pratiti sva događanja na koja ima pristup, što uključuje i uvid u ocjene i izostanke svog djeteta. A što se tiče metodike nastave, u svaku učionicu uveden je brzi internet i sve su opremljene projektorima, tako da nastavnik ima puno više mogućnosti u prezentaciji i načinu vođenja nastavnog plana.” pojašnjava Grgurač.
A iako svi nastavnici prolaze obaveznu edukaciju kako bi se i sami mogli uklopiti u sustav e-škola, informacije iz učionica kažu da ipak nisu svi ”s oduševljenjem” prihvatili novi način rada – osobito nastavnici starije životne dobi: ”Normalno da nastavnici starije životne dobi to malo teže usvajaju. To je metodologija koju oni teže prihvaćaju i sporije se prilagođavaju, dok su ju mlađe generacije nastavnika dočekale s oduševljenjem. To je normalno. Otpor je kod starijih, što je na neki način i legalno i razumljivo, ali morat će se i oni prilagoditi”, jer povratka ‘na staro’ više nema, kaže Grgurač.

najčitanije