Gradski prostori za sisačke udruge

mradenovic

Početkom prosinca 2016.godine u novouređeni prostor u Ulici Ljudevita Gaja uselile su prve udruge. Na zgradi je obnovljen ravni krov, postavljene su nove instalacije centralnog grijanja te nova kotlovnica na plin, obnovljeni su podovi i zidovi. Na zgradi su postavljene i nove električne i telekomunikacijske instalacije. Unaprjeđenje kapaciteta civilnog društva, samo je jedan od ciljeva gradske vlasti. Predstavnike i članove udruga posjetio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu , sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.
„U Sisku imamo bogatstvo različitih udruga, dvjestotinjak udruga koje djeluju u svim sferama javnih, civilnih aktivnosti. Kako bi civilni sektor što bolje funkcionirao, postoje infrastrukturne potrebe. U Gradu im zato nastojimo izaći u susret, zadovoljiti njihove potrebe kako bi mogli svoje programe što kvalitetnije provoditi. Jedan od primjera je i ova zgrada. Za potrebe našeg civilnog sektora, nužno je bilo pronaći prostor u centru grada te se ova zgrada u Gajevoj pokazala kao odličan prostor. Grad je uložio više od 3 milijuna kuna u kupnju i adaptaciju“,rekao je Grgurač. U zgradi su trenutno smješteni PRONI – Centar za socijalno podučavanje, Info centar za mlade, Volonterski centar Sisak, Agencija lokalne demokracije te Udruga invalida rada.
„Prostora u ovoj zgradi još uvijek ima, u tijeku su i gradski natječaji za udruge. Na teritoriju cijelog grada, postoji otprilike 80 prostora koje različite udruge koriste za realizaciju svojih programa i aktivnosti u korist građana“, dodaje Grgurač. U prizemlju zgrade nalazi se prostor za udruge, na prvom katu je također prostor za udruge te sala za sastanke koja je na raspolaganju svim korisnicima. Jedan od korisnika prostora je i PRONI Centar za socijalno podučavanje.
udruge 4 udruge 3
„U ovom smo prostoru više od godinu dana i drago nam je da je Grad prepoznao naš rad i rezultate. Prostor za nas znači nov početak, odnosno postavlja uvjete za naše dalje djelovanje u radu s mladima. U prošloj godini proveli smo niz programa vezanih uz aktiviranje mladih kroz nevladine organizacije, nudili smo pomoć i savjete mladima. U suradnji s Gradom, radimo na izradi politika za mlade“,kaže Igor Kovač, voditelj Centra te dodaje kako ove godine planiraju nadzor i pomoć pri provedbi programa školskih volonterskih klubova. Na gradskom području, prošle su godine pokrenuta dva školska volonterska kluba.
Svoje mjesto u zgradi u Gajevoj ulici pronašla je i Agencija lokalne demokracije Sisak koja se bavi promicanjem ljudskih prava, očuvanjem mira i jačanjem lokalne demokracije kako bi se što bolje razvila lokalna zajednica i aktivno građanstvo.
„Prostor smo dobili nakon što smo se prijavili na otvoreni natječaj. Postojimo 23 godine, tako da je ulazak u novi prostor donio i neku novu kreativnost i inovativnost“, rekla je predsjednica ALD-a, Paula Raužan. Preseljenje u novi prostor, omogućilo je i dodatan razvoj Volonterskog centra Sisak. Volonterskom centru, obzirom da se nalazi u prizemlju, svi koji žele volonteriati ili već volontiraju, imaju pristup. Osim Volonterskog centra, dodaje Raužan, u udruzi aktivno rade i na provođenju drugih projekata.
„Nastavljamo s programima aktivnog građanstva. Zato pozivam sve mlade koji žele nešto napraviti naučiti kako biti aktivan građanin, da nam se jave jer upravo okupljamo novu generaciju mladih koji će provoditi aktivnosti koje ulaze u sferu aktivizma. Provodimo i nekoliko europskih projekata kojima potičemo volontiranje“, dodaje Raužan.
Mnoge se aktivnosti ne bi mogle provoditi da nema mladih volontera koji su sami prepoznali, osmislili projekte i uspješno ih provode.

najčitanije