Gradska tržnica Sisak proslavila 30. rođendan

imp

261020211635234450.jpeg

Ovu subotu, 4.svibnja,  Gradska tržnica Sisak proslavila je svoj 30.rođendan.
Odlazak na tržnicu ili kako mi Siščani volimo reći plac dio je naše svakodnevice. Kupujemo svježe voće i povrće, meso i ribu, jaja, sir i mlijeko. Razmjenjujemo recepte, tražimo savjet, komentiramo vrijeme, političku i gospodarsku situaciju i mnogo drugih stvari. Ta velika energija koju tržnica ima motivira nas da u toj skladnoj sinergiji boja, mirisa i zvukova pronađemo „najbolju“ namirnicu za ukusan obrok.
I tako već desetljećima, a na lokaciji na Trgu Josipa Mađerića već 30 godina. A upravo je Josip Mađerić koji je od 1986. do 1990. obnašao dužnost predsjednika Skupštine Općine Sisak, zaslužan što je Sisak dobio novu tržnicu čiji izgled možemo zahvaliti arhitektu Marinu Miočiću. Sa svojim suradnicima Mađerić je pokrenuo Program ’91 u sklopu kojeg su izgrađene dvije tržnice, gradski bazen, dom za starije i nemoćne, regionalni vodovod i sanitarni deponij za kućni otpad Goričica. U sklopu tog programa obnovljen je Galdovački most i još neki drugi objekti na području grada Siska i okolnih sela.

tržnica rođendan 4 tržnica rođendan 2 tržnica rođendan 5
Gradska tržnica Sisak može se pohvaliti da već godinama drži prvo mjesto u Hrvatskoj po broju certificiranih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Cilj projekta „Certifikacije seljačke tržnice“ je zaštita malih proizvođača ali i poticanje potrošača na kupnju domaćih proizvoda izravno od proizvođača.
A upravo kroz projekt „Od njive do vrtića i škola“ certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva sisačkoj djeci u vrtićima i školama osiguravaju svježe voće i povrće za njihove obroke. Sisak se tako može pohvaliti da je postao grad zdrave dječje prehrane.

tržnica rođendan 7 tržnica rođendan 6 tržnica rođendan 3
Trideset godina svog rada Tržnica je sažela u Monografiju koja povijest sisačkog placa priča fotografijama.
Svoj 30.rođendan Tržnica je počela proslavljati u subotu ujutro kada su zakupcima podijeljene Monografije i Zahvalnice za dugogodišnju suradnju s Tržnicom pa skoro od samih početaka.
Službena proslava održana je u subotu navečer nastupima Dječjeg zbora Crescendo, FA Ivan Goran Kovačić, Pjevačkog zbora Sevde te koncertom Luke Nižetića.

Galeriju forografija možete pogledati ovdje