Gradska blagajna za 2021. teška 326 milijuna kuna

imp

S 13 glasova za i 2 protiv sisačko Gradsko vijeće prihvatilo je 326,4 milijuna (326.466.209,00 kn) težak proračun. U kreiranju gradske blagajne kroz aplikaciju Moj proračun sudjelovalo je više od 8700 Siščana, a njih 711 dalo je konkretne prijedloge.

Gradsko-vijeće-13
Neki od njih uvršteni su kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u Proračun. „Bio je jedan prijedlog da se napravi spojna cesta između Lonjske i Posavske, s jedne strane bazilike Sv.Kvirina. Stvarno dobar prijedlog jer je Lonjska zbog vrtića postala opterećena. Očekujem da sa završetkom POS-ovih zgrada pristupimo izgradnji te prometnice kako bi rasteretili Lonjsku i napravili bolju prohodnost.“, rekla je gradonačelnica.

Kapitalni projekti u idućoj 2021. godini uključuju završetak sportske dvorane na Zelenom Brijegu, završetak Centra kreativnih industrija, radove na odgojno-obrazovnom-kompleksu u Galdovu te uređenje Rimske ulice kao i Šetališta Vladimira Nazora.
„Broj jedan je završetak sportske dvorane Zeleni brijeg. Tu je još i kraj radova na Centru kreativnih usluga – kreativnom inkubatoru. Građevinski radovi su završili i kreće opremanje. Početkom iduće godine trebao bi dobiti svoje prve korisnike. Dovršavamo i spojnu cesti između Zvonimirove i komunalne zone, a Šetalište Vladimira Nazora dobit će potpuno novo ruho. Osigurali smo znatna sredstva za važna investicijska ulaganja kao što su nastavak uređenja Trga hrvatskih branitelja, uređenje parkirališta kod Grame, „park and ride“ parkiralište kod Zvonimirove za sve putnike vlakom ili autobusom te pojačano održavanje Tomislavove ulice.“ističe gradonačelnica.

Gradsko-vijeće-07

U planu gradske vlasti iduće godine, dodaje Ikić Baniček, je uređenje dječjeg igrališta na Majmunjaku kao i školskih igrališta: „Osim toga postavit će se klik -flex podloga na igralište kod OŠ Viktorovac i OŠ Ribar, dječje igralište na Majmunjaku u cijelosti će se obnoviti. „Sisačke mališane razveselit će novo ruho dječjeg igrališta u centru grada, popularnog Majmunjaka, kojeg će se obnoviti s najmodernijim spravama. Osim toga postavit će se klik -flex podloga na igralište kod OŠ Viktorovac i OŠ Ribar.“

U Proračunu za iduću godinu nisu zaboravljeni najmlađi ni najstariji sugrađani.
„Povećali smo sisačke uskrsnice za umirovljenike, ali i naknadu za novorođenu djecu s 3.000 na 3.500 kuna. Oni koji imaju mirovinu do 2000 kn dobit će 300 kuna uskrsnice, oni koji imaju od 2001 kn do 5000 kn dobit će 200 kn. Isti iznos uskrsnice, 200 kn, dobit će i nezaposlene osobe na području Siska. Novost je i besplatan prijevoz autobusima Auto prometa, od 1.1.2021.godine, za umirovljenike s područja Siska koji imaju mirovinu do 1.500 kn.“, napominje gradonačelnica.

Od iduće godine džeparac će dobiti i sisački školarci: “Uvodimo jednu novinu, tzv. đački džeparac. Želja nam je bila uz stipendiste i umirovljenike na neki način nagraditi i sisačke učenike. Džeparac će dobiti sva djeca sisačkih osnovnih i srednjih škola koji imaju prebivalište na području Siska u iznosu od 200 kuna.“, naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Gradsko-vijeće-05

Dosta sredstava iz Proračuna odlazi na održavanje komunalne infrastrukture, a radovi na prometnoj infrastrukturi iduće godine uključuju nova parkirališna mjesta, asfaltiranje prometnica kao i rotor na raskrižju Starčevićeve i Gupčeve ulice.
Također i iduće godine se nastavlja projekt obnove fasada u središtu grada te program Sisački poduzetnik putem kojeg su obrtnicima i poduzetnicima osigurana najpovoljnija kreditna sredstva.

najčitanije