Gradska blagajna za 2020. teška 327 milijuna kuna

imp

261020211635228917.jpeg

S 14 glasova za i 5 protiv sisačko Gradsko vijeće prihvatilo je 327,3 milijuna (327.341.473,00 kn) težak proračun za 2020. godinu. U kreiranju gradske blagajne kroz aplikaciju Moj gradski proračun sudjelovalo je 6799 Siščana, a njih 654 dalo je konkretne prijedloge.
Neki od njih su, kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, uvršteni u proračun. “Temeljem prijedloga građana, u proračun je uvrštena stavka temeljem koje ćemo roditeljima-njegovateljima, onima koji imaju djecu s najtežim stupnjem invaliditeta i višestrukim oštećenjima zdravlja, u sljedećoj godini isplaćivati mjesečnu naknadu u iznosu 600 kuna. Takvih osoba na području grada Siska ima 77(prema podacima Centra za socijalnu skrb Sisak) i nadam se da će to biti mala pomoć u njihovoj borbi za njihov ravnopravan status u državi budući da roditelji-njegovatelji od države primaju naknadu od svega 2.500 kuna.”, rekla je gradonačelnica.
Kapitalni projekti u 2020.godini između ostalog uključuju izgradnju sportske dvorane na Zelenom brijegu te reciklažno dvorište Sisak Novi. “Nastavljamo započete projekte u ovoj godini. Tu je prije svega Centar kreativne industrije, odgojno-obrazovni kompleks u Galdovu, spojna cesta CRS – Zvonimirova ulica i nastavak rekonstrukcije atletske. Izgradit će se bazen s toboganom u sklopu bazenskog kompleksa u Capragu, vatrogasni dom DVD-a Topolovac a čeka nas i nastavak radova u Kući Striegl.”, kaže Ikić Baniček dodajući da nas u idućoj godini osim izgradnje nove sportske dvorane čeka još jedan veliki projekt – Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac seli se na novu lokaciju. “Donesli smo odluku o kupnji nekretnine na Trgu Ljudevita Posavskog u vlasništvu OTP banke čija je vrijednost 9 milijuna kuna. Nekretnina se kupuje za potrebe knjižnice, jer prostori u kojem se nalaze odjel za odrasle u Rimskoj ulici i dječji odjel u Kranjčevićevoj ulici nisu u gradskom vlasništvu, a budući Grad Sisak nema odgovarajući prostor koji zadovoljava potrebe knjižnice donesena je odluka o kupnji nekretnine. Kroz rekonstrukciju ovu ćemo zgradu pretvoriti u jednu modernu knjižnicu kakvu grad i njezini građani zaslužuju. Nekretninu kupujemo na način da ćemo samo dvije godine plaćati mjesečnu ratu od 13.500,00 kuna, a onda je kroz pet godišnjih rata otplatiti do pune vrijednosti. Dakle, bez ikakvog kredita i bez plaćanja kamata”, istaknula je gradonačelnica.

vijeće 1 vijeće 2 vijeće 3
Ovogodišnji proračun nije zaboravio najmlađe ni najstarije sugrađane. Sva ona dobra praksa nastavlja se, naglašava Ikić Baniček i u idućoj godini.”Nastavljamo s isplatom uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene, studentima ćemo osigurati stipendije, djeci u školama i vrtićima osigurat ćemo zdrave obroke po najvišim standardima zdrave prehrane, učenici svih četvrtih razreda osnovnih škola ponovno će na ljetovanje u Zaostrog što će im platiti Grad Sisak, a roditelji sisačkih osnovnoškolaca neće ni sljedeće godine morati brinuti o knjigama jer ćemo i to osigurati. Također nastavljamo i s potporom obiteljima za novorođeno dijete koja je prošle godine povećana s 2.000 na 3.000 kuna”.
Iduća godina donosi i nastavak radova na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi. U tijeku je izgradnja multifunkcionalnog igrališta u Hrastelnici, veliki projekt je i Lonjska ulica, parkiralište se radi na Viktorovcu te su započeti radovi na parkiralištu u Gundulićevoj ulici.
“Veliki projekt iduće godine je uređenje Perivoja Viktorovac i Šetališta Vladimira Nazora te parkirališne površine na Trgu hrvatskih branitelja i nogostupa u Rimskoj ulici.”, najavila je gradonačelnica.
Novost u proračunu za 2020.godinu je da su sredstva za plaće za sve djelatnike osnovnih škola u proračunima jedinica lokalne samouprave. Radi se o iznosu od oko 42 milijuna kuna.
“Svi ovi projekti iziskuju puno posla koji je sada pred nama, ali upravo to me i veseli, jer želim, kao i većina građana ovog grada, da naš Sisak bude još bolji, još ljepši i još uređeniji grad u kojem je lijepo i ugodno živjeti, ali i poslovati. Upravo to osigurat će proračun Grada Siska za 2020. godinu”, zaključila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

najčitanije