Gradonačelnica: ''Teško će se naći neki mrgud koji će imati prigovor na nove autobuse''

ibb

Autopromet Sisak obnovio je svoj vozni park s 11 novih autobusa. Danas je jedan od njih imao svoju premijernu vožnju na relaciji: Autobusni kolodvor – Željezara. Poluniskopodni autobus marke Iveco prilagođen je i djeci i starijim, slabije pokretnim osobama i osobama s invaliditetom, što uvelike poboljšava uslugu Autoprometa. A osim što su otvoreniji prema različitim kategorijama korisnika, novi su gradski autobusi sigurniji, udobniji i ekološkiji – manje zagađuju okoliš i ispušnim plinovima i bukom.

novi bus2
U promotivnoj vožnji danas je bio jedan od dva poluniskopodna autobusa za gradske linije, a ostalih 9 su klasični autobusi, koji će se koristiti za prigradske vožnje i prijevoz školske djece. Ovo je prva obnova voznog parka u zadnjih deset godina, a obzirom na broj kupljenih autobusa, napokon će Autopromet imati mogućnost rezervnog autobusa, što do sada, obzirom na starost i količinu vozila, nije bilo moguće:
”Naši mehaničari su često, kako mi to kažemo, popravljali autobuse ‘u letu’. Autobus dođe s jedne linije, popravi se i ide na drugu liniju, jer nismo imali rezervne. Tako se ne može raditi. U zadnje vrijeme smo tri autobusa morali unajmiti da bismo mogli održavati red vožnje. Sada ćemo imati pet autobusa u rezervi i otpisat ćemo tri autobusa proizvedena 1987. i 1989. godine – to su već muzejski primjerci.”, kaže direktor Auto prometa Sisak, Darko Majić.
11 novih autobusa košta ukupno 1 670 000 eura, Kupljeni su kreditom EBRD-a na 8 godina, uz kamatu od 3,6 posto: ”U toj se cijeni nalazi i usluga održavanja i mogućnost internog održavanja što će što će pojeftiniti održavanje i ubrzati popravke, a imamo i 5 godina garancije na autobuse.”, napominje Majić.

novi bus1
U premijernu vožnju novim autobusom, uputila se i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček: ” Ovaj projekt ima smisla ako znamo da Grad Sisak subvencionira prijevoz studenata autobusima, ima smisla ako znamo da nezaposleni imaju besplatan prijevoz, a umirovljenici plaćaju kartu 3 kune i, što je najvažnije od svega, da naša djeca na udoban i siguran način dođu do svojih škola. Zato je ova odluka bila opravdana. Kod odabira smo pazili na kvalitetu i ekonomičnost, ali i na dizajn i vizualnu prepoznatljivost autobusa”, rekla je gradonačelnica, napominjući kako će se, obzirom na udobnost novih vozila, ”teško naći neki mrgud koji će imati neki prigovor na nove autobuse”.

najčitanije