Gradonačelnica objavila odgovor ministra Ćorića vezano za zatvaranje Rafinerije Sisak

imp

Povodom priopćenja koje je jučer objavila INA d.d., u kojem stoji da će Rafinerija u Sisku postati industrijski centar s drugim djelatnostima, što znači da je plan INA-e zatvoriti Rafineriju u Sisku, objavljujemo dopis gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, kojeg je temeljem pitanja vijećnika Predraga Sekulića na Aktualnom satu Gradskog vijeća, 5. listopada 2018. godine uputila predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, s obzirom da je Vlada RH drugi najveći suvlasnik INA-e, u kojem je zatražila odgovor namjerava li se prekinuti proizvodnja u Rafineriji Sisak. Gradonačelnica je, između ostalog, upitala premijera ima li MOL njegovu suglasnost o prekidu proizvodnje u Sisku. Ukoliko ima, kakvi su planovi za proizvodnju, skladištenje i transport sirove nafte iz Strušca i okolnih naftnih polja iz kojih se sirova nafta prirodnim padom transportira u sisačku Rafineriju gdje se prerađuje u derivate. Gradonačelnica je ovaj dopis uputila u ime svih svojih sugrađana koji čine gotovo desetinu svih zaposlenih stanovnika grada Siska.
„Smatram da se problemom gašenja proizvodnje treba baviti sada, a ne čekati da se to desi pa se baviti teškim i nesagledivim posljedicama“, zaključuje gradonačelnica u dopisu u listopadu ove godine.
Također objavljujemo i odgovor ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića od 21. studenoga 2018. godine na postavljeno pitanje gradonačelnice premijeru u kojem ministar odgovara da Vlada RH s ključnim dionicima intenzivno radi na implementaciji rješenja. Nadalje navodi, a vezano uz izjave o zatvaranju Rafinerije Sisak sljedeće godine, da takvu odluku MOL nije u mogućnosti donijeti jednostrano bez dogovora s Vladom RH. Na kraju je istaknuo kako je prioritet održavanje zaposlenosti u SMŽ i kako je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike cilj skrbiti za sve strateške državne interese te aktivno motriti kretanja na tržištu koja se odnose na tvrtke od nacionalnog značaja.

grad rafinerija 1 grad rafinerija 2 grad rafinerija 3 grad rafinerija 4

foto – sisak.hr

najčitanije