Gradonačelnica o stanju na terenu: „Puno sastanaka, ali konkretnih odluka nema.“

imp

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je za N1 da situacija na terenu nije pod kontrolom u smislu da se još uvijek luta oko toga koga nazvati, još uvijek nisu riješeni svi problemi smještaja, a iako ministri Tomo Medved i Darko Horvat pokazuju volju i slušaju probleme – rješenja ne nude.
“Naši dojmovi su u ovoj situaciji najmanje bitni”, rekla je Kristina Ikić Baniček komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića.
“Ne radi se o dojmovima nego o tome da mi iz dana u dan budemo pozivani na razne stožere, obilaze nas iz ministarstava, a nemamo konkretne odgovore na pitanja. Pitala sam što je s crveno označenim građevinama, tko je odgovoran, koja je procedura, rekli su mi da ću dobiti odgovor za 24 sata. Odgovor nije došao, rekli su mi da ću ga dobiti danas, pa su me zamolili da pričekamo još dan-dva da Horvat i ministarstvo donesu odluku.“, rekla je Ikić Baniček za N1, dodajući da vidi veliku želju za rješenjem problema kod Medveda i Horvata, ali konkretnih odluka nema. „Imamo 53 crvene građevine koje su opasne i stvaraju ugrozu ostalim građevinama. To je prioritet, da se 12 dana nakon potresa ne dogodi žrtva. To je važnije od dojmova.”, dodala je gradonačelnica.

Na pitanje je li Stožer osnovan prekasno, Ikić Baniček odgovara: “Da, ne bi ni trebao biti formiran da je profunkcionirao županijski stožer i komunikacija. Jučer su me zvali na krivi telefon, još je to lutanje, pokušavaju uspostaviti bazu, a problemi se gomilaju. Molila bih veću brzinu za donošenje odluka, vidim dobru volju od oba ministra, ali to nije potkrepljeno konkretnim odlukama.”
Dodaje da ministri imaju energije i volje jer se i dalje javljaju na telefon, slušaju probleme, ali nemaju odgovora i rješenja: “Po meni bi ministar Medved trebao odlučnije donositi odluke i tražiti odgovornost i rokove. S sastanci koji traju satima o tome koga su obišli, od toga nema neke koristi.”
Komentirala je i kakva je situacija sa smještajem: “Svi koji su trebali nužni smještaj, dobili su ga. 166 ljudi je u sportskim dvoranama, imamo 29 kontejnera i 5 kućica u Sisku. Smještamo ljude polako, ali sve je jako sporo. Za spajanje svakog kontejnera trebamo HEP, a oni se ne javljaju po nekoliko dana. Mislim da ćemo preko privatnih smještaja smjestiti 22 osobe. Apeliram da osposobe hotel Panonija u Sisku, ali tjedan dana se nismo makli s mrtve točke.”, rekla je sisačka gradonačelnica za N1.

najčitanije