Gradonačelnica dopisom ministru Fuchu reagirala na polu informacije o obnovi u potresu oštećenih škola

imp

251020211635200210.jpeg

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uputila je dopis ministru znanosti, obrazovanja i sporta Radovanu Fuchsu, nakon što su na Vladinoj stranici potresinfo.gov.hr objavljene informacije o navodnoj izgradnji potpuno nove Ekonomske škole Sisak čija se nastava do potresa odvijala u zgradi Osnovne škole Ivana Kukuljevića, te informacije o oštećenim školama na području grada Siska kao i najave da će sve biti obnovljene do rujna ove godine o čemu Grad Sisak, kao osnivač, do sada još nije informiran.
U dopisu, koji donosimo u cijelosti , gradonačelnica Ikić Baniček obavještava ministra o stvarnom stanju obnove u potresu oštećenih škola u Sisku, a koje se značajno razlikuje od planova obnove objavljenih na stranici potresinfo.gov.hr te je pozvala ministra da joj se u vezi planova s imovinom Grada Siska obrati prije nego li se u javnost iznesu polu informacije.

„Poštovani ministre Fuchs,
Nemalo sam se iznenadila kada sam na Vladinoj stranici potresinfo.gov.hr saznala za planove o navodnoj gradnji ,,potpuno nove zgrade“ Ekonomske škole Sisak te informacije o tome koje su škole na području Siska oštećene (OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, Strukovna škola Sisak, Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, OŠ Viktorovac i OŠ Galdovo, Područna škola Topolovac i Gimnazija Sisak) kao i najavu da će sve biti obnovljene do rujna ove godine. Također, iznenadila me je informacija i o pripremama „administrativne naravi za obnovu OŠ Viktorovac, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak i Gimnazije Sisak“ o čemu do sada Grad nije bio informiran.
S obzirom da osim objave na stranici potresinfo.gov.hr nemam druge informacije od vašeg Ministarstva dozvolite da ja vas obavijestim o stvarnom, a ne fabriciranom stanju s obnovom obrazovnih objekata u Sisku.
Osnovnu školu Viktorovac je Grad Sisak obnovio i u njoj nastava uredno funkcionira od prvog dana drugog polugodišta, a priprema se i obnova sportske dvorane u sklopu škole. Do obnove dvorane Grad je interventno sanirao vanjsko sportsko igralište na koji se postavlja klik-flex podloga kako bi učenicima omogućili uredno funkcioniranje nastave tjelesnog odgoja. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli.
Nastava u privremeno neupotrebljivoj Osnovnoj školi Galdovo se odvija po A modelu zahvaljujući osiguranom prijevozu učenika u OŠ Braća Bobetko, koja zbog toga ponovo radi u dvije smjene. Projekt obnove i dogradnje OŠ Galdovo bio je ionako pripremljen prije potresa tako da će Grad Sisak vrlo brzo pokrenuti postupak nabave za izvođača radova kako bi nastava mogla biti obnovljena za sve učenike na staroj adresi, no u novom objektu. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli.
Kako se čini, vi ne znate da se nastava Ekonomske škole Sisak do potresa odvijala u zgradi Osnovne škole Ivana Kukuljevića. S obzirom na meni nepoznate planove da se gradi nova zgrada za potrebe Ekonomske škole Sisak, što svakako pozdravljam, smatram da bi bilo oportuno osnivaču OŠ Ivana Kukuljevića, a to je Grad Sisak, izložiti takve ili slične planove kako bi projekt obnove zgrade osnovne škole prilagodili stvarnim potrebama. Za učenike Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog nastava po A modelu se odvija u Osnovnoj školi 22 lipnja. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli. Učenike Područne škole Topolovac prevozimo na nastavu u matičnu školu OS Budaševo Topolovac-Gušće i nastava se također odvija po A modelu, kao uostalom u svim sisačkim osnovnim školama. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli. Što se tiče najave o „administriranju“ Gimnazije Sisak, što god to značilo, moram vas upoznati s činjenicom da je Grad Sisak vlasnik objekta i da nikakvih najava niti kontakata s osnivačem Gimnazije po tom pitanju nije bilo. Pretpostavljam da će u jednom trenutku osnivač, a toj anija sisačko-moslavačka obavijestiti vlasnika, no do sada se to nije dogodilo.
Ukoliko Ministarstvo ima još nekih planova s imovinom Grada Siska ili su vam potrebne bilo kakve informacije, molim vas da mi se obratite prije nego što polu-informacije građani, kao i ja, pročitamo na Vladinom portalu potresinfo.gov.hr.
S poštovanjem !“, stoji u dopisu gradonačelnice Kristine Ikić Baniček ministru znanosti, obrazovanja i sporta Radovanu Fuchsu.