Grad Sisak kandidat za Europski grad sporta 2019. godine

imp

Sisak i sport neraskidivo su povezani. Ponosni smo što su na području grada održane prve biciklističke utrke u Hrvatskoj, među prvima je Sisak organizirao konjička i streljačka natjecanja, a posebno je ponosan  na Staru Damu,  kako od milja nazivamo najstariji nogometni klub u Hrvatskoj – Segestu.
Razvojem grada i industrije, razvijala se i sportska infrastruktura a time je došlo i do poveaćanja broja sportskih klubova. Danas se Sisak može pohvaliti, kaže sisački dogradonačelnik Marko Krička, velikim brojem sportskih klubova, njih 70 u preko 30 sportova i sportskih grana sa preko 4 tisuće registriranih sportaša koji ostvaruju rezultate ne samo na državnoj nego i europskoj razini.
Sve to nas je ponukalo dodaje dogradonačelnik da se kandidiramo za Europski grad sporta u 2019. godini. „Ambicija i želja za ovu kandidaturu došla je temeljem četverogodišnjeg rada sisačke Zajednice sportskih udruga i gradske Uprave. Smatramo da smo u zadnje četiri godine napravili puno na sportskoj infrastrukturi, i da smo temeljem novog načina financiranja sportskih Udruga te načina provođenja sportskih programa na području Siska postali perjanica sporta u Republici Hrvatskoj.“, rekao je dogradonačelnik.

PREZENTACIJA-I-TISKOVNA-ZA-EUROPSKI-GRAD-SPORTA-03 sisak grad sporta 2
Zajednica sportskih udruga Grada Siska puno radi ali smo se napominje Krička malo reklamirali jer ono što su neki gradovi tek počeli provoditi naš grad provodi već godinama. „Naša je krivnja što možda određene stvari koje provodi Zajednica sportskih udruga nismo dovoljno dobro i na vrijeme reklamirali, jer onda ne bi u novinama čitali, da se malo našalim, kako su se neki gradovi prije mjesec dana počeli hvaliti kako svaim klubovima plaćaju sve troškove natjecanja a Grad Sisak to provodi 4 godine. Neki gradovi se hvali kako nekem sportaše stipendiraju unatrag godinu dana a Grad Sisak to radi već tri godine.“, istaknuo je Krička.
Želja je Grada kroz ovu kandidaturu, ističe dogradonačelnik samo dobiti potvrdu da je Sisak ono što u biti je – Grad sporta, i pridružiti se obitelji od 300 gradova koji su tu titulu dobili. „Nadam se da ćemo ovom kandidaturom ući u obitelj 300 gradova u Europi koji su nositelji ovog naslova. Na taj način ćemo ponosno širiti priču svih sportaša i sportašica u Sisku koji su predano radili kroz cijelu bogatu sportsku povijest Grada Siska. Ovo je prva ovakva kandidatura koja dolazi iz Hrvatske u kategoriji gradova preko 25 tisuća stanovnika“, rekao je Krička.
Da bi dobio tu titulu Grad Sisak mora zadovoljiti kriterije pa je tim povodom u našem gradu u zadnja dva dana boravila peteročlana Komisija neprofitne organizacije Aces Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

sisak grad sporta 3 sisak grad sporta 1
Komisija predvođena predsjednikom Gianom Lupattellijem obišla je Dječji vrtić Sisak Novi u Capragu, bazene u Capragu, Sportsku dvoranu Brezovica, zatvoreni bazen ŠRC Sisak,Gradski stadion i bassebal igralište, Ledenu dvoranu Zibel i Kupalište Zibel, koje se predsjednika Komisije najviše dojmilo. „Tamo sam vidio puno mladih i djece s roditeljima, a posebno me se dojmilo što je sve to besplatno za razliku od drugih europskih gradova gdje se korištenje takvih prostora naplaćuje.“, rekao je predsjednik Komisije dodajući da su sportski objekti u jako dobrom stanju.
Da bi Sisak dobio titulu Europskog grada sporta mora imati najmanje 75 od 100 bodova,a rezultat će se znati za nekih 15 dana.

najčitanije