Grabar-Kitarović na obilježavanju 58 godina Metalurškog fakulteta

imp

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Metalurški fakultet u Sisku obilježio je 58 godina svog rada.
Kroz svih ovih 58 godina prošli smo brojne organizacijske reforme, kaže dekanica Zdenka Zovko Brodarac, ali ističem da smo izniknuli iz gospodarstva. “I to iz bivšeg Instituta Željezare Sisak. Povijesni upliv naravno ima i činjenica da smo sljednica Tehničke visoke škole, čijih sto godina održavanja nastave počinjemo obilježavati tijekom 2019.godine. Osim toga ponosna smo sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, jednog od 15 najstarijih europskih Sveučilišta koje ove godine slavi 350.obljetnicu. Podsjetit ću vas na povijesna razdoblja u okviru kojih pojedine ere nazivamo imenima metala. Prvi čovjekov susret s bakrom bio je čak 6 tisuća godina prije Krista. I danas u 2018.godini još uvijek živimo u metalnom dobu. Govorimo o više od osam tisuća godina kontinuiranog mijenjanja čovjekova okruženja utemeljenog upravo na proizvodnji i primjeni metala. A upravo time ovih službenih 58 godina postojanja Metalurškog fakulteta još više dobiva na značaju.”, istaknula je Zovko Brodarac.

kolinda fakultet 4
Ovakve obljetnice prilika su i za promociju završenih studenata preddiplomskog i diplomskog studija Metalurgija, dodjelu Dekanove nagrade i pohvala studentima. Upravo ovih ovih novih 26 studenata koji su završili studiranje pokazuju da je, ističe Damir Boras rektor zagrebačkog Sveučilišta, ovaj fakultet budućnost. “Taj fakultet je budućnost Sisačko moslavačke županije a moram reći i Siska. Sveučilišni grad Sisak jako lijepo zvuči. Misija je Sveučilišta da stvara odgovorne i vrhunske stručnjake koji se temelje na znanosti, a ova znanost koju ovdje imamo je svjetska znanost i svjetska kvaliteta.”, rekao je rektor Boras.

kolinda fakultet 2 kolinda fakultet 1
Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Metalurškog fakulteta nazočila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ističući da ju posebno veseli što je uz dekanicu, na fakultetu zaposlen velik broj djelatnica, a pohađa ga čak 46 % studentica. Predsjednica je istaknula potrebu da se djevojke još više uključuju u područje metalurgije i tako mijenjaju stereotipi o muškim i ženskim zanimanjima.

“Treba poticati i djevojke da se više uključuju u područje metalurgije. Na vašem fakultetu se mijenjaju stereotipi o muškim i ženskim zanimanjima, što je pohvalno. Svjesni smo da kvalitetu studija ne prate i primjerene plaće u toj struci. Važno je da su tijekom studija studenti uključeni i u proizvodne procese. Na taj način mladi ljudi imaju prilike uskladiti svoje znanje s njegovom praktičnom primjenom”, rekla je Predsjednica dodajući „Iako se ističe kako je osnovna važnost metalurške industrije stabilna kvaliteta i pouzdanost proizvoda te stručna radna snaga, svjesni smo nažalost kako to ne prati i prosječna neto plaća u toj struci. stoga moramo uvijek biti svjesni kada govorimo o privlačenju mladih na ostanak u našoj domovini i zbog toga je potrebno raditi na osiguranju primjerenog vrednovanja kvalitete rada,a naravno i na otvaranju novih radnih mjesta.“,  istaknula je Predsjednica.

najčitanije