Gotovo dvije godine nakon potresa u kontejnerskim naseljima u Sisku još su uvijek smještene 254 osobe

Približava nam se druga godina od razornog potresa koji je pogodio naše područje, a na području Siska u ovom su trenutku u 7 kontejnerskih naselja smještene 254 osobe, rečeno je to na ovaj tjedan održanoj tematskoj sjednici sisačkog Gradskog vijeća kojoj je glavna tema bila obnova grada Siska, donosi sisak.hr.

 

Do sada je na sisačkom području krenula obnova tek na tri obiteljske kuće, a još uvijek se ne zna što će biti s obnovom stambenih zgrada. Od 50 zahtjeva za samoobnovom, na području Grada Siska, do srpnja ove godine doneseno je rješenje za osam objekata.

Kao jedan od glavnih problema navodi se sporost obnove kao i sporost pri uklanjanju u potresu oštećenih objekata. Slučaj nedavnog urušavanja kuće u Frankopanskoj ulici 11 bi se nažalost, rečeno je na sjednici, mogao i ponoviti upravo zbog sporosti jer na ulicama Siska postoji velik broj objekata koji bi se također mogli urušiti.
Do sada je je na području Siska uklonjeno 80-ak objekata koji su prijetili sigurnosti.

 

„Grad i gradski sustav pripremili su i na Fond solidarnosti prijavili 30 projekata obnove ukupno vrijednih 281,6 milijuna kuna. Do sada je odobren 21 projekt ukupne vrijednosti 192,5 milijuna kuna, za sedam se čeka rješenje, a dva su projekta odbijena.“, rekla je na sjednici gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

 

Sanacija svih školskih objekata financirana je iz gradskog proračuna, a sva konstruktivna obnova, rečeno je na sjednici, ovisi o Fondu solidarnosti.

 

Obnova mosta u Crncu, Starog mosta u Sisku i 24 oštećene prometnice među prijavljenim su projektima obnove na koje resorno Ministarstvo još nije odgovorilo.

 

 

 

najčitanije