Glazbenici i ZAMP donirali 250 tisuća kuna za obnovu sisačke glazbene škole

imp

251020211635198644.jpeg

Hrvatski glazbeni autori i nositelji autorskih prava te njihova Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja prikupili su u prvom dijelu humanitarne akcije „Playlista za glazbenu školu Sisak“ 250 tisuća kuna za obnovu potresom uništene Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku i Petrinji.
Iznos je uplaćen na račun škole, a predsjednik HDS-a Mladen Tarbuk i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec uručili su i simboličan ček ravnatelju škole Tomislavu Ivšiću.

Nakon razornog potresa koji je krajem prosinca pogodio šire sisačko područje i urušio Glazbenu školu Frana Lhotke, HDS ZAMP je pozvao članove u akciju za obnovu škole. Brzo se više od 200 hrvatskih glazbenih autora već od idućeg obračuna za proteklo razdoblje odreklo honorara od svojih autorskih prava na jednu ili više svojih poznatih skladbi – neki čak i na cijeli svoj repertoar! Emitiranjem djela s Playliste za glazbenu školu u Sisku od početka srpnja do kraja prosinca 2020. godine na ime autorskih prava prikupljeno je 207.000,00 kn a na taj iznos je HDS ZAMP od svojih troškova poslovanja donirao još 43.000,00 kn. Tako je prva polovica akcije „zaokružena“ na četvrt milijuna kuna! Ostatak donacije, koja se još prikuplja u prvih 6 mjeseci tekuće godine, bit će poznat u prosincu.

Skladatelj, dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a ujedno i predsjednik HDS-a Mladen Tarbuk prilikom uručenja čeka ravnatelju škole, uz zahvalu svim svojim kolegama, istaknuo je i važnost glazbenog obrazovanje i uz želje za što skoriju obnovu sisačke škole kazao: “Sisak i Banija zanijemiše od potresa…premda smo i sami pogođeni pandemijom i njezinim fatalnim posljedicama po našu egzistenciju i smisao skladanja, željeli smo vratiti glazbu u Sisak i osmijehe na dječja lica. Mnoge kolegice i kolege skladatelji, počevši od mene, odlučili su ove godine prihode od autorskih naknada pokloniti za obnovu sisačke muzičke škole. Nadajmo se da će naši mladi muzičari uskoro natrag neometano na nastavu u svoju školu, te da ćemo moći pratiti njihove nastupe i razvoj njihovog muzičkog talenta”.

Premda u školi još ne znaju hoće li ići u obnavljanje stare zgrade ili će možda obnavljati neku veću zgradu jer su i prije potresa morali koristiti dodatne prostore, ravnatelj Tomislav Ivšić je istaknuo: “Nevjerojatno je koliko se javnost senzibilizirala s problemima u kojima se našla naša škola. Veliko hvala svima na podršci i pomoći, a posebno se zahvaljujem svim našim umjetnicima, i estradnim i klasičnim, koji nam toliko pomažu glazbom”. Dodao je i činjenicu da na ovogodišnjim upisima koji su upravo u tijeku bilježe povećani interes djece za upis u glazbenu školu, pogotovo “skladateljske” instrumente klavir i gitaru.

Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec tijekom susreta u Sisku je istaknuo: „Hvala svim glazbenicima i nositeljima prava koji su se i sada, unatoč epidemiji koja je značajno onemogućila rad glazbenika i utjecala na smanjenje njihovih prihoda, srčano odrekli dijela svojih autorskih honorara u koristi omogućavanja glazbenog obrazovanja djece i mladih. U prvoj vremenskoj polovici akcije zajedno smo prikupili značajnu svotu od javnog izvođenja i emitiranja ovih pjesama na radiju, televiziji i putem interneta. Odaziv i glazbenih urednika radijskih i televizijskih postaja koji ta djela puštaju u eter, ali i svih ljudi koji žele pomoći slušajući Playlistu na servisima Deezer i Spotify, gdje smo je također postavili, daju mi nadu da će i druga polovica naše akcije biti vrlo uspješna. Zato, hvala svima na zajedništvu i doprinosu“.

Akcija hrvatskih autora u kojima će njihove pjesme prikupljati novac za male sisačke glazbenike se nastavlja sve do kraja lipnja, a s njegovim zadnjim dana ulazi i u veliko finale, s humanitarnom akcijom #zajednozaglazbenu također namijenjenom ovoj školi, koju na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, organiziraju HRT, Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) i Hrvatska glazbena unija (HGU). Cilj akcije je kupnja instrumenata za Glazbenu školu Frana Lhotke.

Akcija će započeti 21. lipnja pokretanjem humanitarnog telefonskog broja, a velikim večernjim koncertom prve ljetne večeri na Prvom programu HTV-a u 21:00 zajedno ćemo obilježiti Svjetski dan glazbe u društvu brojnih glazbenika i pjesama s naše Playliste. U programu sudjeluju najveće zvijezde s hitovima najutjecajnijih domaćih autora.
Svi koji žele pomoći akciju mogu podržati sve do 27. lipnja, pozivom na broj donacijskog telefona kojeg će glavni organizator akcije, HRT, objaviti uskoro.

najčitanije