Gimnazijalci na Euroscoli u Strassbourgu

imp

261020211635229064.jpeg

Učenici sisačke Gimnazije, odnosno 24 člana Debatnog kluba i Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak, sudjelovali su od 13. do 15. studenog u programu Euroscola-simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu u Strassbourgu.
Kao predstavnici Republike Hrvatske, učenici su dobili priliku boraviti cijeli dan u Europskom parlamentu zajedno s više od 500 učenika iz 24 zemlje članice EU, te u strukturiranoj debati raspraviti o aktualnim pitanjima EU. Teme za koje su se učenici pripremali i o kojima su raspravljali tijekom debate su se bavile pitanjima okoliša i obnovljivih izvora energije, sigurnosti i ljudskih prava, odnosom mladih prema alkoholu i drogama, budućnosti Europe, migracijama i integracijom te zapošljavanjem mladih. U maniri pravih parlamentaraca, u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu, učenici su predstavili zaključke svojih odbora i odgovarali na pitanja ostalih zastupnika.

gimnazijalci eu 9 gimnazijalci eu 8 gimnazijalci eu 6 gimnazijalci eu 5 gimnazijalci eu 4 gimnazijalci eu 3 gimnazijalci eu 2
Učenici su sudjelovanje u programu Euroscola izborili pobjedom na video-natječaju Ekoscola – Euroscola, koji je, tijekom kolovoza i rujna 2019. godine, organizirao Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

„Ovakvi susreti predstavljaju neprocjenjivo iskustvo za učenike, koji na praktičan način uče o europskim pitanjima te izuzetnu priliku, kako za predstavljanje svoje škole i domovine, tako i za upoznavanje učenika iz brojnih europskih zemalja, kao i kulturnih znamenitosti Strassbourga, Ulma i Münchena, koje su učenici posjetili tijekom svog studijskog putovanja.“, kaže profesorica Marina Kasa koja je zajedno s porfesoricom Ladom Furlan Zaborac i sisačkim gimnazijalcima boravila u Strassbourgu.

gimnazijalci eu 1 gimnazijalci eu 7

Foto – Gimnazija Sisak

najčitanije