Gimnazijalac Matej Kasaić se plasirao na Međunarodnu filozofsku olimpijadu

imp

Matej Kasaić I Marina Kasa Naslovna

U sklopu natjecanja iz filozofije svake godine se održavaju i kvalifikacije za Međunarodnu filozofsku olimpijadu na kojima pravo sudjelovanja imaju učenici koji su izborili plasman na državno natjecanje iz filozofije, a od kojih dvoje prvoplasiranih stječe pravo sudjelovanja na filozofskoj olimpijadi.

 

Matej Kasaić I Marina Kasa

 

I ove godine na kvalifikacijama je sudjelovalo dvoje maturanata Gimnazije Sisak, Matej Kasaić i Ema Viljevac, koji su pisali filozofski esej na engleskom jeziku. Ema je zauzela šesnaesto mjesto, a Matej je izvrsnim drugim mjestom izborio plasman na olimpijadu te će uz prvoplasiranu Lanu Fontanu iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba predstavljati RH na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi koja se ove godine održava od 16. – 19. svibnja u Helsinkiju.

 

Matej Kasaić I Ema Viljevac

 

Ocjenjivanje eseja se odvijalo u 2 kruga. U prvom krugu je svaki esej ocijenjen od strane tri domaća ocjenjivača, a eseji u kojima je bila veća razlika između dobivenih ocjena upućeni su na dodatna čitanja i ocjenjivanja. Eseji koji su dobili najviše ocjene su također išli na dodatna čitanja. Nakon finalizacije prvog kruga osam eseja je ušlo u drugi krug u kojem su eseje čitali i ocjenjivali domaći ocjenjivači i ocjenjivači iz inozemstva tako da je u evaluaciji eseja ukupno sudjelovalo 5 stručnjaka iz inozemstva i 8 iz Republike Hrvatske.

 

„Čestitamo Mateju i mentorici, prof. Marini Kasa te im želimo puno uspjeha na olimpijadi!“, poručuju iz sisačke Gimnazije.

najčitanije