Gimnazijalac Ivan Petrić brončani na Međunarodnoj filozofskoj Olimpijadi

imp

Filozofska Olimpijada 5

Nakon što je sredinom travnja na kvalifikacijama izborio odlazak na Međunarodnu filozofsku Olimpijadu maturant Gimnazije Sisak Ivan Petrić se s nje vraća s broncom oko vrata.

Ovogodišnja 31. međunarodna filozofska Olimpijada održala se od 11.-14. svibnja 2023. u Olympiji. Na njoj je sudjelovalo 49 zemalja, odnosno 100 srednjoškolaca, koji su kroz nacionalne kvalifikacije stigli do Olimpijade.

 

Ovogodišnja Filozofska olimpijada održala se na mjestu gdje su se „prave“ Olimpijske igre održavale od 776. godine prije Krista do 393. nakon Krista, kad su nasilno prekinute. Samo stotinjak metara iznad antičkih sportskih borilišta, održano je ovo međunarodno misaono natjecanje.

Hrvatska redovito sudjeluje na ovoj međunarodnoj srednjoškolskom natjecanju od 2007. godine. Na Olimpijadi u Grčkoj sudjelovali su Ivan Petrić iz Gimnazije Sisak i Martin Vrbovčan iz Gimnazije Bjelovar. Uz učenike na Olimpijadi je sudjelovala Ivanova mentorica Marina Kasa (Gimnazija Sisak) i voditelj Hrvatske delegacije na IPO, doc.dr.se. Bruno Ćurko (Filozofski fakultet, Sveučilišta u Splitu).

Tako je Ivan potpomogao da Hrvatska na ovom ugledanom srednjoškolskom napravi još korak naprijed i ostane u gornjom dijelu liste najuspješnijih zemalja. U sedamnaest godina sudjelovanja Hrvatska je osvojila jednu zlatnu medalju (2019.), dvije srebrene medalje, tri brončane medalje, četiri medalje časti (4. mjesto) i jednu počasnu medalju (5. mjesto).

 

Čestitke Ivanu i mentorici prof. Marini Kasa!

najčitanije