GI Siščani ne žele biti Smetlišćani: "Ne želimo biti kanalizacija Hrvatske"

imp

Oko dvjestotinjak Siščana okupilo se danas na Ciglanskoj grabi kako bi poručili “NE izdavanju trajne dozvole Remondis Medisonu u Sisku.”
Tvrtka trenutno ima privremenu dozvolu za rad s medicinski zaraznim otpadom u krugu Kemokopa koji bivše hale Herbosa iznajmljuje tvrtkama koje rade s opasnim i neopasnim otpadom, pretežito kemijskim. Mi to ne želimo u centru grada, niti u Sisku i zato smo se danas okupili, ističe dr. Katarina Miškulin iz GI Siščani ne žele biti Smetlišćani

prosvjed gi ciglanska graba 7 prosvjed gi ciglanska graba 6 prosvjed gi ciglanska graba 4
“To dobivanje trajne dozvole znači da će medicinski infektivni i neifektivni opasni i neopasni opad iz cijele Hrvatske, znači dnevno 10 tona, biti obrađen u centru našeg grada. To nikako ne želimo. U Sisku već sada radi 28 tvrtki koje zbrinjavaju opasni i neopasni otpad i planira de dolazak novi. Dosta je toga. Zato smo danas ovdje da kažemo dosta, da kažemo da ne želimo živjeti u takvom gradu, a bome ne želimo ni ići iz njega. Zašto bi nas firme koje su ovdje došle ostvariti isključivo profit istjerale iz Siska? Zašto bi mi išli iz svog grada, neka odu oni iz našeg grada. Mi moramo i možemo zaustaviti ono što ne želimo u našem gradu. Svjesni smo da svoj otpad moramo zbrinjavati, ali zašto bi u Sisak išao otpad iz cijele Hrvatske. Zašto bi taj otpad bio u centru grada? Ne želimo u Sisku ali i županiji zbrinjavanje otpada iz cijele Hrvatske. Želimo sustav koji će zbrinuti naš otpad i da se svaki grad u Hrvatskoj pobrine za svoj otpad. Ne želimo biti kanalizacija Hrvatske.”, rekla je dr. Miškulin.

prosvjed gi ciglanska graba 3 prosvjed gi ciglanska graba 2 prosvjed gi ciglanska graba 1
Podsjetila je da u taj otpad spadaju krvave i gnojne gaze, zavoji, šprice, kateteri, kemikalije koje se koriste u medicini, stari lijekovi, iskorištene pelene i sl. “Sve bi se skladištilo i prokuhavalo u hali Herbosa (zgradi uz samu Ciglansku grabu). Budući da naši kanalizacijski filteri ne mogu zadržati spore, klice, hormone i antibiotike, u slučaju bilo kakvog istjecanja procesnih tekućina prijeti nam opasnost od zaraze, od teškog zagađenja i ugrožavanja vode, tla, zraka, zdravlja ljudi i životinja.”, kaže Miškulin dodajući da možemo i moramo vršiti pritisak na odgovorne strukture da “nam maknu to zlo iz blizine naših kuća.”

najčitanije