Geodetski fakultet: Potres prouzročio izuzetno velike pomake zemljine kore oko Petrinje, Gline i Siska

imp

Geodetski Fakultet Potres Pomak 2

Prema istraživanju Geodetskog fakulteta petrinjski razorni potres iz prosinca 2020.godine prouzročio je izuzetno velike pomake zemljine kore oko Petrinje, Gline i Siska, ali i na puno širem području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te posebno grada Zagreba.

 

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak je objavio da je znanstveno istraživanje u svrhu određivanja pomaka Zemljine kore na području Banovine, obavio kombinacijom tzv. GNSS izmjere i obrade InSAR snimki.

 

Najveći pomaci uočeni su uz područje Pokupskog rasjeda. Zapadno rasjedno krilo pomaknulo se u smjeru zapada te se prema GNSS mjerenjima najveći pomak dogodio na području Slane i Glinskih Poljana s maksimalnim iznosom od 42 centimetra, dok je prema rezultatima InSAR obrade taj pomak 38 centimetra.

 

Istočno rasjedno krilo pomaknulo se prema istoku te se najveći pomak dogodio na području oko grada Petrinje (57 centimetra po GNSS izmjeri, a po InSAR 47 centimetra).
GNSS rezultati ukazuju na pomak zapadnog rasjednog krila u smjeru sjeverozapada na području Luščana (najveći od 43 centimetra) te pomak istočnog rasjednog krila u smjeru jugoistoka, najveći od 60 centimetara na području Petrinje.

 

Rezultati obiju tehnika ukazuju da se uzdizanje tla dogodilo na području Slane, Glinskih Poljana i Sibića s maksimalnim pomacima od 14 centimetra prema rezultatima GNSS mjerenja, odnosno 24 centimetra prema InSAR rezultatima.

 

Na području Petrinje InSAR pomaci bilježe blago uzdizanje tla, dok GNSS mjerenja bilježe uzdizanje tla do 18 centimetra.

 

GNSS mjerenjima utvrđena su velika uzdizanja na području Grede (19 centimetra) te Velike Soline (16 centimetra), međutim, InSAR pomaci ukazuju na blaga spuštanja tla na tim područjima.
Prema GNSS mjerenjima najveće spuštanje dogodilo se na području Siska (do 20 centimetra), dok InSAR rezultati ne registriraju pomake u toj veličini.

 

Foto – Geodetski fakultet

najčitanije