Gari Kasparov pobijedio sve protivnike u šahovskom spektaklu u Sisku

st

Svjetski šahovski prvak, Gari Kasparov, počastio je Sisak spektakularnom simultankom u kojoj je nakon više od dva sata igre pobijedio svih 16 protivnika koji su se našli za stolom u auli OŠ 22. lipnja. Među njima su neki bili amateri, no bilo je i pravih majstora – ponajviše se to odnosi na šahistice Šahovskog društva Sisak, koje je upravo ovom simultankom obilježilo 110 godina postojanja.

Kasparov, jedan od najvećih šahista svih vremena, osnovao je Šahovsku zakladu Adriatic u siječnju 2016. godine s misijom promicanja šaha kao kognitivnog alata za učenje u nastavni kurikulum i izvanškolsku aktivnost u zemljama na području Jadranskog mora. Neprofitna organizacija također sponzorira i sudjeluje u organizaciji međunarodnih turnira za mlade.

Svojom igrom Gari Kasparov posebno želi potaknuti djecu i mlade da se bave sportom za koji kaže da se iznimno rijetko može vidjeti i slušati putem medija, za razliku od brojnih drugih sportova koji su zbog svoje opće i velike popularnosti daleko zastupljeniji. Budući da više šah ne igra profesionalno, svoje iskustvo i vrijeme odlučio je staviti u funkciju promoviranja ove igre.

‘Šah je igra s beskonačno mnogo mogućnosti. Ja sam uspio dugogodišnjim igranjem šaha otkriti nešto veći broj mogućih kombinacija izvedbi igre od drugih šahista i tako stjecao titulu prvaka. No to je igra koja traje vječno i u njoj postoji još mnogo toga što se može otkriti. Upravo u tome se nalazi privlačnost igranja šaha. Ona može biti uvijek drugačija’, rekao je Kasparov.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zahvalila se Gariju Kasparovu na dolasku u Sisak te izrazila želju da će sa svojeg prvog boravka u našem gradu ponijeti lijepe uspomene i dobre dojmove. Ovo sportsko događanje je, kaže, još jedna potvrda da je Sisak s razlogom postao Europski grad sporta 2019. godine.

Gradonačelnica se Kasparovu nije našla s druge strane stola, ali je zato tu čast imao njezin zamjenik, Marko Krička.

‘Zahvaljujem Šahovskom  društvu Sisak što su mi dali priliku da igram sa svjetskim prvakom, legendom šaha i velikim prijateljem Hrvatske. Sve je bilo u redu do prvog poteza, nakon prvog poteza je sve krenulo nizbrdo’, kroz smijeh prepričava Krička dodajući kako je sretan jer nije prvi igrač koji je ispao iz igre.

‘Nadao sam se da ću preživjeti barem deset poteza i da neću ispasti prvi. Srećom, želja mi se ispunila. Sat i pol šaha s Garijem Kasparovim nije mala stvar, ovo je priča koju ću pričati unucima’, kaže Krička.

Osim zamjenika gradonačelnice i sisačkih šahistica, s Kasparovim su snage odmjerile još neke javne osobe od kojih valja izdvojiti proslavljenog plivača Gordana Kožulja, ali i našeg petrinjskog kolegu Marina Frana, pred kojim je Kasparov, kojem je za poteze obično trebalo nekoliko sekundi,  u nekoliko navrata zastao i po nekoliko minuta, razmišljajući o svom idućem potezu.

najčitanije