"Forum – fine niti lokalnih razvoja"

imp

Sisak je 13. i 14. svibnja domaćin manifestaciji „Forum – Fine niti lokalnih razvoja, Sisak 2015. koju zajedničkim snagama organiziraju Zelena mreža aktivističkih grupa, Građanska inicijativa Sjemenka Sisak i NKČ Vlado Gotovac Sisak uz potporu Grada Siska, Županije sisačko-moslavačke, Gradskih tržnica Sisak, Doma kulture KKV, te fondacije Rosa Luxemburg Stiftung i Subversive film festivala Zagreb

Forumu koji se svake godine održava u drugom mjestu, ove godine je domaćin grad Sisak .
Na mjestu gdje se tradicionalno održava sisački Sajam cvijeća, na Šetalištu Vladimira Nazora, ove godine će se 13. svibnja održati Zeleni eko-sajam na kojemu će se na tridesetak štandova predstaviti certificirana eko-gospodarstva iz cijele Hrvatske. Tom prilikom posjetitelji će se moći upoznati s bogatom ponudom, kušati i kupiti kvalitetene domaće eko proizvode uzgojene i prerađene po strogim eko- standardima.

U sklopu Zelenog eko-sajma po prvi puta će se u Sisku održati nacionalna razmjena sjemenja gdje će se predstaviti domaći uzgajivači i čuvari sjemenja. Zainteresirani će moći razmijeniti i nabaviti sjemenje različitog povrća, voća, začinskog i aromatičnog bilja i cvijeća s naglaskom na autohtone sorte. Uz sjemenje će se razmjenjivati i presadnice.
PROGRAM:

srijeda 13.5.
15:00-18:00 Zeleni eko sajam – Šetalište Vladimira Nazora
15:00-18:00 Razmjena sjemena i sadnica – Rimska ulica ispred Velikog Kaptola

18:00-19:00 ( Dom kulture KKV) -predavanje „Svi smo mi sjeme, svi smo mi tlo – u susret slobodi sjemena, slobodi prehrane i demokraciji u svijetu“, dr. Vandana Shiva
19.15-20.00 Otvorenje foruma za prehrambeni suverenitet i promocija knjige Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije (izdanje UNDP-a); urednici Roman Ozimec i Snježana Mihinica. Značaj agrobioraznolikosti za prehrambeni suverenitet Hrvatske.
20:00-21:00 Otvorenje izložbe „Tlovitost“ – izložba fotografija nagrađivane sisačke amaterske fotografkinje Andree Šipuš – Galerija Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Četvrtak 14.5.

Porgram se odvija u Hotelu Panonija
9:00-13:00 – Godina tla, godina suradnje (prezentacije i rasprave na teme tko su pravi nepijatelji prehrambenog suvereniteta, kako zaustaviti degradaciju tla i kako suradnjom osigurati opstanak malih obiteljskih gospodarstava)
Prezentacije će održati:
– Gordana Rešicki Degoricija (Radnička fronta) – kampanja protiv TTIP
– Cvijeta Biščević (ZMAG) – godina tla
– Željko Iličić (Stolisnik) – biodinamičke metode poboljšavanja kvalitete tla u poljoprivredi
– Iris Banješ (Brodsko ekološko društvo) – Gajna – suradnja i tradicija održavanja zajedničkih pašnjaka
13:00-14:00 – Pauza za ručak
14:00-17:00 – Priprema akcijskog plana zajedničkog djelovanja za prehrambeni suverenitet
17:00-18:00 – Zaključci

najčitanije