Evo u čem' je problem!

st

Nezaposlenost mladih, iseljavanje mladih u inozemstvo i nedovoljna briga društva i države za mlade tri su najvažnija problema prema rezultatima online konzultacija s mladima koje je proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak u sklopu Erasmus+ projekta „U čem’ je problem?“
Iako je projektom bilo planirano 150 ispitanika, konzultacijama se odazvalo čak 415 mladih iz Sisačko – moslavačke, Vukovarsko – srijemske i Osječko – baranjske županije te dalo svoje odgovore o problemima i izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom životu i na tržištu rada.
Zanimljivo je da je, unatoč nepovoljnom položaju mladih u navedenim županijama, gotovo 44% mladih izjavilo da žele živjeti u naselju u kojem trenutno žive. To ide u prilog činjenici da gotovo polovina mladih ljudi želi ostati u Hrvatskoj i smatra da mogu u velikoj mjeri utjecati na promjene u društvu. Prema mišljenju mladih, pod hitno se morati poraditi na mogućnostima zaposlenja mladih, kvalitetnom formalnom obrazovanju i sigurnosti, jer su upravo te tri stavke istaknuli kao najvažnije prioritete za povećanje kvalitete života mladih. Rješenje problema mladi vide u jačanju poticaja za zapošljavanje mladih nakon školovanja, kvalitetnom obrazovanju koje će biti usklađeno s potrebama na tržištu rada te pružanju dodatne pomoći pri traženju posla.
Ostale zanimljivosti i rezultati projekta „U čem’ je problem?“ dostupni su u dokumentu „Analiza prioriteta za razvoj politika za mlade u Sisačko – moslavačkoj, Vukovarsko – srijemskoj i Osječko – baranjskoj županiji“, a primjerak se može naći u uredima Hrvatskog zavoda zapošljavanje i Info centrima za mlade u Sisku, Vukovaru i Osijeku.
Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Sisak podršku u provedbi projekta pružili su partneri. To su PRONI centar za socijalno podučavanje (uredi Sisak, Vukovar i Osijek), Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek i Područni ured Vukovar, Vukovarsko – srijemska i Sisačko – moslavačka županija te Agencija lokalne demokracije Sisak, kao i suradnik Osječko – baranjska županija. Projekt je financiran kroz program ERASMUS+, Ključna aktivnost 3: Podrška reformi politike, a ciljevi su mu povećati znanja i vještine mladih relevantne za procese razvoja politika za mlade i poticati dijalog između mladih i donositelja odluka.

najčitanije