Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna

imp

U organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija od 2002. godine kontinuirano se godišnje u razdoblju od 16. do 22.rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti.
Tradicionalno, šest Udruga iz Siska i Petrinje, koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji organiziraju obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti na području Sisačko-moslavačke županije.
Tako će se u tom razdoblju u organizaciji Dijabetičkog Društva Grada Siska, Udruge slijepih SMŽ-Sisak, Udruge invalida rada grada Siska, Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanske inicijative “Moj grad Sisak” i Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije održati niz rekreativnih, promotivnih preventivnih i edukacijskih akcija s ciljem skretanja pažnje javnosti i da osobe s različitim stupnjem invaliditeta i bolesti imaju zajamčeno pravo na mobilnost i samostalnost u kretanju unutar zajednice u kojoj žive.
„Europski tjedan mobilnosti” Udruge koriste kako bi ukazali da su stanovanje, mobilnost i pristupačnost, osnovni su preduvjeti za provođenje svih aktivnosti samostalnog življenja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u zajednicu.
Cilj svih akcija tijekom Europskog tjedna mobilnosti je skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom koje imaju pravo ravnopravno sudjelovati u javnom životu te da na njih cjelokupna zajednica treba obratiti pozornost kao na ravnopravne sudionike u prometu, ali i na pristupačnost i prilagodbu ustanova, uslužnih djelatnosti, drugih javnih objekata te svakako na prilagođenost u prometu i veći broj parkirališnih mjesta.
“Želimo osvijestiti društvo o svim preprekama na koje osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze i poticanje svih dionika na zdraviji život, kretanje, korištenje alternativnih vrsta prijevoza te suradnju kako bismo zajedničkim naporima otklonili sve barijere. Neostvarivanje pristupačnosti je povreda ustavnog prava na jednakost, a također predstavlja i diskriminaciju osoba s invaliditetom u odnosu na druge.”, poručuju Udruge.
Europski tjedan mobilnosti ove će se godine obilježiti pod temom „Podijeli se, pokreni se! “ (eng. Mix and Move) čime se potiče istraživanje različitih opcija organiziranja našeg putovanja i razmišljanje koji način najbolje odgovara za dolazak do željene destinacije.

Program Europskog tjedna mobilnosti:
od 16. do 22.rujna 2018.

15. rujan 2018. Biciklijada Gradska tržnica Sisak-Martinska Ves-Gradsko kupalište Zibel
Organizator (Dijabetičko društvo grada Siska), start: Gradska tržnica Sisak u 10:00 sati
17. rujan 2018. Nordijsko hodanje u Sisku (Udruga invalida rada Grada Siska) polazak u 10:00 sati ispred vrtića „Bubamara“ (Oktavijana Augusta 1)
18. rujan 2018. Preventivno-edukativna akcija s prometnom policijom u Gradu Petrinji (s početkom u 10:00 sati)
19. rujan 2018. Nordijsko hodanje u Sisku (Udruga invalida rada Grada Siska) polazak u 10:00 sati ispred vrtića „Ciciban“ (Ivana Meštrovića 2)
20. rujan 2018. . Preventivno-edukativna akcija s prometnom policijom u Gradu Sisku (s početkom u 10 sati)
20. rujan 2018. Prezentacija Udruga organizatora na Gradskoj tržnici Sisak ( od 9:00-12:00 sati)
21. rujan 2018. Dodjela priznanja za primjenu univerzalnog dizajna – Galerija Sv.Kvirin, Dom kulture KKV Sisak u 10:00 sati

najčitanije