Elektrana na biomasu u Sisku

imp

261020211635280815.jpeg

[pro_ad_display_adzone id=”10155″]

Danas je HEP u Sisku potpisao ugovor za projekt izgradnje kogeneracijske elektrane (za proizvodnju električne i toplinske energije) na biomasu – BE-TO Sisak 2 MWe/10 MWt.

Istovremeno započet će izgradnja novog vrelovoda. Ugovor vrijedan 18,95 milijuna eura, potpisali su u ime HEP-a d.d. predsjednik Uprave Perica Jukić, a u ime konzorcija izvođača (nizozemska tvrtka HOST i Đuro Đaković Holding), predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal.

Glavna namjena BE-TO Sisak je grijanje mrežne vode centraliziranog toplinskog sustava (CTS) u Sisku, tako da će postrojenje biti smješteno uz postojeće postrojenje HEP-Toplinarstva u Sisku. U postrojenju će se godišnje proizvesti oko 16.600 MWh električne energije i oko 43.930 MWh toplinske energije dok će godišnja proizvodnja pare biti oko 21.600 tona. U okviru investicije izgradit će se magistralni vrelovodi od toplinske stanice BE-TO Sisak do toplinskih stanica Caprag i Brzaj, što će smanjiti gubitke u postojećem sustavu grijanja para/voda.
Sirovina za BE-TO Sisak je šumska biomasa. Dobavu šumske biomase u količinama i kvaliteti koje će osigurati pouzdan rad postrojenja HEP je osigurao potpisivanjem dugogodišnjeg ugovora o dobavi drvne sječke. Izgradnja BE-TO Sisak započet će u jesen 2015. a pokusni rad početkom 2017. godine. Ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje se u proljeće 2017. godine.

najčitanije