Edukacija srednjoškolaca o poduzetništvu i samozapošljavanju

imp

U organizaciji Udruge za djecu i mlade Novi svijet pokrenut je projekt “Pokreni posao” namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola. Srednjoškolci će kroz pet vikend seminara učiti o samozapošljavanju i poduzetništvu. Na svakom seminaru polaznici uz stručnog predavača savladavaju specifična znanja i vještine koje značajno utječu na motiviranost i povećanje kompetencija mladih za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata.
“Htjeli smo da savladaju sva znanja koja smatramo da su važna. Od nekih važnih pravnih situacija, što trebaju imati i kako započeti posao, od toga kako se postavlja poslovni plan, kako spriječiti rizike u poslovanju. Želimo ih naučiti kako dobiti dotacije od Županije, Zavoda za zapošljavanje ili EU fondova.” – rekla je Lidija Tomljenović Kovačić predsjednica udruge.
Najvažnije je napominje Tomljenović Kovačić da polaznici imaju priliku čuti i primjere dobre prakse, odnosno informacije iz prve ruke kako izgleda pokrenuti vlastiti posao i što ih sve na tom putu čeka. Ovaj ciklus seminara danas je započeo predavanjem Dragoslava Krnjaića, stručnog suradnika Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak koji je u dva školska sata polaznicima probao približiti pravne okvire pokretanja poduzetništva
“Mi smo u tom smislu i napisali jedan vodič o poduzetničkoj djelatnosti gdje su ukratko prikazani koraci od samih početaka. Dakle gdje doći, što učiniti, koliko su troškovi registracije. Svi koraci su najjednostavnije prikazani tako da mlada osoba može vidjeti gdje dolazi, kako registrirati djelatnost i šta ga očekuje” – rekao je Krnjaić dodajući da ovo predavanje nije dovoljno za sve ono što mlade osobe trebaju znati o poduzetništvu i samozapošljavanju, te da su im vrata Županijske gospodarske komore uvijek otvorena za savjete i svu potrebnu pomoć.
Svoja stečena znanja i vještine kroz ove vikend seminare srednjoškolci će pokazati 13.svibnja kroz prezentaciju završnih seminara, uz naravno svečanu dodjelu diploma.

dav

dav

najčitanije