Podrška za djecu s teškoćama u razvoju

E.ON Hrvatska i UNICEF sa 100 tisuća kuna donacije opremili senzornu sobu u OŠ 22. lipnja

imp

Opremanjem nove senzorne sobe, tvrtka E.ON Hrvatska s donacijom od 100 tisuća kuna i UNICEF, osigurali su prostor za provođenje senzorne pedagogije koja djeci s teškoćama pomaže razviti socijalne vještine, osjetilno-motoričke sposobnosti, utječe na poboljšanje u ponašanju, komunikaciji i interakciji s drugima, što je neophodno za njihov razvoj i sudjelovanje u svakodnevnom životu.

Grad Sisak je u potresima izgubio važan prostor za provođenje stručnih terapija za djecu s teškoćama u razvoju zbog čega su mnoga djeca bila primorana odlaziti na terapije u Petrinju i Zagreb.
Osnovnu školu 22. lipnja trenutno pohađa 48 učenika s teškoćama u razvoju kojima je za učenje i razvoj nužna stručna podrška. Novo-opremljena senzorna soba u ovoj osnovnoj školi dizajnirana je da potiče djecu na kretanje, igru i formiranje adaptivnih reakcija jer djeca tako ostvaruju interakciju s okolinom koja stimulira senzorne doživljaje.

Ravnateljica škole 22. lipnja, Azra Rađenović pojasnila je značaj senzorne sobe za učenike s teškoćama u razvoju: „U pronalaženju optimalnih uvjeta za odgoj i obrazovanje učenika, senzorna soba značajno će unaprijediti kvalitetu školovanja učenika s teškoćama. Namijenjena je radu s djecom i mladima s poremećajima senzorne integracije i omogućit će ciljane aktivnosti potpuno individualizirane za svakog učenika.“

S učenicima će raditi Lucija Fabijan i Marina Tomić, edukacijski rehabilitatori, koje trenutno idu na posebnu edukaciju iz senzorne terapije. Zamisao je da se osigura po jedan tretman jednom tjedno za svakog učenika, gdje bi se napravila procjena osjetilnog stanja i potom pristupilo individualnom tretmanu.

„Bliže nam se dvije godine kako živimo u okruženju pandemije koja je preispitala i redefinirala naše obrasce ponašanja i poslovanja. U svemu tome zadesili su nas i potresi koji su dodatno stavili fokus na očuvanje zdravlja, sigurnost i kvalitetu življenja. Svi su ovi izazovi preveliki da ih prevladamo sami i zato u E.ON-u vjerujemo u vrijednost čvrstih partnerstava i suradnje koju omogućuju. S naše strane, kao energetska kompanija, činimo sve što je moguće kako bismo ubrzali energetsku tranziciju potrebnu za rješavanje jednog od najsloženijih izazova čovječanstva. S druge strane s partnerima poput UNICEF-a pomažemo i djelujemo lokalno kako bismo pomogli najmlađim članovima našeg društva da istraže sve mogućnosti tako da jednog dana i oni mogu postati ključni zagovaratelji energetske tranzicije“, izjavio je Dean Gnjidić, direktor mreže, E.ON Hrvatska.

Zahvaljujući donacijama tvrtki i građana UNICEF kontinuirano ulaže u važne programe za unaprjeđenje kvalitete života djece s teškoćama i njihovo što uspješnije uključivanje u život zajednice.
„Mi smo u UNICEF-u predani cilju da svoj djeci, a posebno onoj najranjivijoj, uz pomoć znanja i inovacija, osiguramo podršku koja im je potrebna kako bi ostvarili svoj puni potencijal. Opremanjem senzorne sobe unutar osnovne škole omogućili smo djeci s teškoćama, koja su nakon potresa izgubila mogućnost bilo kakvog senzoričkog rada u svom gradu mogućnost da uče putem različitih senzornih stimulacija što je iznimno važno za njihov ukupni razvoj. Suradnja s tvrtkom E.ON Hrvatska dokazuje da zajedničkim snagama možemo ostvariti velike ciljeve. Hvala E.ON-u što su prepoznali važnost stvaranja poticajnog okruženja za djecu s teškoćama i što su nam pomogli da im osiguramo jednake prilike za razvoj i učenje“, izjavila je Ivana Ćosić, voditeljica programa za obrazovanje u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku.

najčitanije