Dubovečak: 'Ministarstvo i Vlada RH ne smiju odbaciti projekt središnjeg paviljona'

st

261020211635269546.jpeg

‘Pranjem ruku od županijskih bolnica, pretvorit ćemo se u ubožnicu’ – riječi su bivšeg sanacijski upravitelja sisačke bolnice, Miroslava Dubovečaka. Bolnice, kaže, moraju biti kvalitetne i pružati usluge pacijentima na vrlo visokoj razini. Inače ćemo, dodaje, za svaku sitnicu morati ići u Zagreb.

‘Slijepo crijevo, koje može operirati svaki kirurg, postat će problem. Ako odu ljudi koji to znaju raditi, za tu bezazlenu stvar će se morati ići u Zagreb. Mi možemo riješiti 95% stvari koje nam današnja medicina stavlja pred nas kao zadatak. Mi ne možemo raditi neurokirurgiju ili kardiokirurgiju, ali većinu stvari možemo riješiti. Zato trebamo takvu bolnicu.’

A takva bolnica je sisačka bolnica sa središnjim paviljonom, čija je izgradnja, u početnoj ideji, dovedena u pitanje.
Dubovečak se osvrnuo na izjavu župana Ive Žinića koji tvrdi kako je projekt središnjeg paviljona prevažan da bi se od njega odustalo i kako se s tim projektom ide dalje. Ide dalje, kaže Dubovečak, no ne u onom opsegu koji je planiran i, na koncu, potreban. Konačan rezultat, kaže, neće biti zadovoljavajuć, a troškovi će rasti.

‘Kad revidirate projekt, onda bacate u vjetar 3,2 milijuna kuna, raspisujete novi natječaj na kojeg se javlja opet više izvođača, oni se mogu žaliti i dok državna komisija donese odluku tko zadovoljava uvjete prolazi puno vremena. Volio bih da kroz medije napravite pritisak na ministarstvo i Vladu da ne odbacuju ono što je dobro, a to je nova zgrada na 5 katova i na 10.000 kvadrata. Ministarstvo planira 2.000 kvadrata, a to za nas nije dovoljno, to dugoročno ne rješava problem sisačke bolnice.’

Veliki dio sredstava za izgradnju središnjeg paviljona osiguran je iz fondova Europske unije, no i to bi se, kaže Dubovečak, revidiranjem projekta moglo promijeniti.

‘Iduće godine ućešće Republike Hrvatske može biti 30% ili 50%. EU nas tako shvaća – kad smo ušli u Europsku uniju dali su nam 100%, iduće godine je naše ućešće 15%, iduće će biti samo veće. Oni shvaćaju da nama to ne treba davati, jer se nismo dovoljno potrudili. I ja bih tako postupio da dajem novac nekome tko njime ne zna raspolagati’, rekao je Dubovečak.

Dubovečak je dodao kako se potrudio novom upravitelju ostaviti što jasniju sliku dosadašnjeg rada, no kako se od smjene nisu susreli i razgovarali o trenutnom stanju bolnice. Središnji paviljon bi, nastavlja, trebao biti prioritet svakome tko preuzima bolnicu.

‘Mediji imaju veći utjecaj od mene, pa vas molim da kontrolirate novu upravu da ne odustaju od projekta koji je hvalevrijedan za Sisak, Sisačko-moslavačku županiju i Republiku Hrvatsku. Mi možemo ovako veliki projekt provesti unutar 18 mjeseci’, zaključio je Dubovečak.

Župan Ivo Žinić slaže se da revidiranje projekta donosi nove, nepotrebne troškove, i da to ne bi bilo najsretnije rješenje. Dopis ministra Nakića, u kojem se povlači suglasnost za sudjelovanje države u dosadašnjem projektu, kaže, još nije vidio, no kaže da vjerujue kako će kroz pregovore s ministom doći do rješenja.

najčitanije