Druga godišnjica potresa – država izgradila samo šest zamjenskih kuća

imp

kuća vratarić 4

Prije dvije godine, u utorak 29. prosinca, u 12.19 sati, okolicu Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6.2, nakon kojeg je slijedio još niz potresa.

 

Potres je uzeo živote sedmero ljudi, ostavljajući za sobom razrušene kuće, gospodarske objekte i javne zgrade u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

 

Samo nekolicina obitelji imala je „sreće“ i uspjela se vratiti u svoje domove jer je na potresom pogođenom području Država u ove dvije godine izgradila tek šest zamjenskih kuća.

 

Nakon što je 15.prosinca ove godina simbolično predao prvi novi objekt obitelji Vratarić iz Dužice, državni tajnik Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek rekao je kako se često postavlja pitanje može li izgradnja brže, a on odgovara da uvijek može brže.
“Moram reći da je 28. srpnja došlo do izmjene programa mjera jer se nalazimo na području koje je stradalo u Domovinskom ratu, pa je ovdje slabija komunalna infrastruktura, a sve kuće moraju zadovoljiti komunalne standarde. Osim ovih šest kuća, još je devet u visokoj fazi gotovosti. Zbog ograničenja građevinskog sektora, za dvije godine ćemo s ovim dijelom posla biti gotovi”, rekao je tada Hanžek.

 

Prema podacima Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedice katastrofe uzrokovane potresom na području triju županija do 26.prosinca ove godine, prijavljena je šteta na više od 40 tisuća objekata, od čega je gotovo 5 tisuća objekata označeno kao privremeno neupotrebljivo. Građani su predali 9.735 zahtjeva za obnovu i 8.635 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu.
Nekonstrukcijski je obnovljeno 4067 kuća, samoobnovljena je 1081, a radovi se izvode na 609 kuća. Novoizgrađeno je 6 kuća, trenutno se gradi njih 88 ( 9 donatorskih) i 15 zgrada. Uklonjena su 793 objekta koja su predstavljala opasnost, od čega u Petrinji 374, Glini 126 i Sisku 115.

 

Svjetska banka procijenila je nastalu štetu od potresa na 5,5 milijardi eura.

 

Stanovnici iz razrušenih domova, od kojih većina već dvije godine živi u kontejnerima, nisu zadovoljni brzinom obnove. Čekaju „ubrzanje obnove“ i konačni povratak u svoje domove.

najčitanije