Druga faza projekta „Okreni pedalu, pokreni promjenu“

mradenovic

„Okreni pedalu, pokreni promjenu“ – naziv je projekta koji obuhvaća zapošljavanje žena iz skupine teže zapošljivih osoba, a koje skrbe o starijima i nemoćnima s područja grada Siska. Gradsko društvo Crvenog križa Sisak krajem svibnja prošle godine potpisalo ugovor s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u okviru Poziva na prijavu projektnih prijedloga “Zaželi-program zapošljavanja žena” financiran od strane Europskog socijalnog fonda.

„Program je vrijedan  1.508.425 kn, a  riječ je o pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama. Trenutno imamo 40 korisnika i 6 zaposlenica koje su srce našeg projekta – Ana Cerovski, Marica Kovačić,  Danijela Maha, Marica Majcen,  Nada Matić, Ivanka Zrnić te nova asistentica Ivana Blažević“ rekao je Miroslav Čavić, voditelj projekta iz Gradskog društva Crvenog križa Sisak, koji je nositelj projekta. Prva faza projekta obuhvatila je pripremnu fazu, a sada je u tijeku drugi, najdulji dio provedbe projekta.

„Druga faza provedbe traje 24 mjeseca, program traje do 1. prosinca 2020. godine. Zbog velike potrebe za ovakvim vidom pomoći nadamo se da će nakon isteka projekta uslijediti nastavak ili produžetak“ , dodaje Čavić. Grad Sisak partner je u programu, a zaposlenice je posjetila i s njima razgovarala gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

20190411_101306         20190411_101647        20190411_100816

„Obično kad predstavljamo projekte financirane EU sredstvima često govorimo o nekakvim građevinskim radovima, ali ovo je nešto posve drugačije. Ovaj projekt jedan je od pokazatelja koliko su se dobro Gradsko društvo Crvenog križa, civilno društvo ali i Grad Sisak dobro pripremili za projekte koji financiraju učinkovite ljudske potencijale“, rekla je gradonačelnica te dodala kako je trenutno u provedbi gotovo 6, 5 milijuna kuna vrijednih projekata u okviru programa „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Ovim programom trenutno je zaposleno 30 žena i program provode, pored Gradskog društva Crvenog križa Sisak  i Građanska inicijativa Moj grad Sisak, Udruga Iskra i Udruga gluhih i nagluhih grada Siska.

„Imamo indicije da će se popis i broj žena i vrijednost povećati s obzirom da su u fazi ocjenjivanja i aplikacije Udruge za razvoj i bolji život Roma, Društvo Dora,  Udruga slijepih te Udruga invalida rada grada Siska“, kaže gradonačelnica te dodaje kako je briga o starijima i nemoćnima pokazatelj koliko je neko društvo odraslo i razvijeno . „S ovim projektom je GDCK pokazalo da je Sisak kao grad, ali i društvo u gradu doraslo najvišim standardima i da se brinemo o svim ugroženim skupinama, pa tako i onima stjecajem životnih okolnosti više nemaju brojnu obitelj koja bi se brinula za njih, tako da onda mi uskačemo s ovakvim projektima“, poručila je gradonačelnica.

Na ovaj način, korisnicima je olakšana nabavka lijekova, kućnih potrepština ili obavljanje kućanskih poslova. „Imam 6 korisnika u Kratečkom i Mužilovčici, a živimo kao jedna obitelj. Jedva čekaju da dođem njima, ja se veselim kada dođem njima. Obavim kućne poslove, porazgovaramo…“ priča Marica Kovačić.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sisak Igor Čičak istaknuo je kako je Grad Sisak bio njihov najvjerniji partner u svim programima te je najavio kako su u pripremi novi projekti.

najčitanije