Dr. Pajtlar: ''Prošle godine na području županije evidentirano 30 novooboljelih od tuberkuloze''

ibb

Tuberkuloza, sušica ili TBC…kako god ju nazivali, većina će javnosti ovu bolest smjestiti u neka prošla vremena odnosno u primitivne sredine. Neki će ustvrditi i da je iskorijenjena. No, iako se već godinama bilježi trend pada oboljelih, na području Sisačko-moslavačke županije tuberkuloza je i dalje prisutna:

”Gledajući na prošla stoljeća ili prošla desetljeća, danas je ima daleko manje, ali i dalje je prisutna. Zdravstvena služba radi na sprečavanju širenja tuberkuloze, što je rezultiralo time da smo prošle godine na području županije registrirali 30 novooboljelih, dok smo, primjerice, 2002.godine imali 105 novooboljelih. Dakle, taj broj je pao za tri puta, no moram napomenuti da smo u obje te godine bili županija s najvećim brojem oboljelih u Hrvatskoj”, doznajemo od dr. Sonje Pajtlar iz Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koja će u četvrtak, 20. rujna, u sklopu obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze održati predavanje u Domu za stare i nemoćne Sisak.

Predavanje se održava u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sisak koje već tradicionalno sudjeluje u velikoj akciji Hrvatskog Crvenog križa, kojom se svake godine od 14. do 21. rujna obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze namijenjenom informiranju građana, oboljelih osoba i članova njihovih obitelji  o prevenciji i suzbijanju tuberkuloze u Hrvatskoj.

Predavanje u Sisku, namijenjeno je štićenicima i zaposlenicima doma, ali i svim zainteresiranima – napominju u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak, a zamišljeno je s ciljem upoznavanja ove bolesti kroz prepoznavanje simptoma, karakteristike uzročnika, način na koji se prenosi i način na koji se liječi.

”Tuberkuloza se prenosi zrakom, udisanjem iskašljaja oboljele osobe. Kod uzročnika tuberkuloze nezgodno je to što može preživjeti i desetak dana u mračnom i vlažnom prostoru, dakle izvan tijela, što znači da ne moramo ni biti u direktnom kontaktu s oboljelim, dovoljno je da budemo u prostoriji u kojoj je on boravio. Ali, naravno da je rizik zaraze veći ukoliko smo u direktnom kontaktu. Za tuberkulozu je karakteristično da se čovjek ne mora razboljeti neposredno nakon što se zarazio, dapače, mogu proći desetljeća prije nego što razvije simptome jer uzročnika, kada se smjesti u plućima, okruže stanice našeg imunološkog sustava koje mu brane da se razmnožava i takvo stanje može potrajati doživotno. Međutim, ukoliko dođe do pada imuniteta iz bilo kojeg razloga, imunološki sustav uzročnika tuberkuloze više ne može držati pod kontrolom, on se počinje razmnožavati i razvijaju se simptomi”, pojašnjava dr. Pajtlar, napominjući kako su stoga najrizičnije skupine ljudi djeca i mladi radi nerazvijenog imunološkog sustava te starije osobe kod kojih je imunosustav već narušen drugim bolestima.

Simptomi se razvijaju postepeno te ponekad prođu i tjedni dok se oboljeli ne javi liječniku. Problem je u tome što je cijelo to vrijeme je zarazan, napominje dr. Pajtlar: ”Karakteristični simptomi su blago povišena temperatura, kažemo da je osoba subfebrilna, radi se o temperaturi do 37,5 koja se javlja svako poslijepodne, osjeća se sve umornije, kašljuca, gubi na kilaži, noću se znoji”.

Liječenje je, kaže doktorica, dugotrajno i mukotrpna: najmanje dva mjeseca bolesnik će provesti na bolničkom liječenju, a nakon toga slijedi još nekoliko mjeseci, kod nekih i godinu dana kućnog liječenja odnosno uzimanja propisane terapije.

Više detalja o karakteristikama uzročnika tuberkuloze, o preventivnom cijepljenju, simptomima i liječenju zainteresiranima će biti prezentirano na sutrašnjem predavanju dr. Sonje Pajtlar koje će se održati u sisačkom Domu umirovljenika s početkom u 10 sati.

najčitanije