Donja Posavina za izbjeglice iz Ukrajine

imp

Donja Posavina Za Ukrajinu 7

U nedjelju, 16. travnja 2023., više stotina ukrajinskih izbjeglica iz sjeverozapadne Hrvatske okupilo se u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima na arhijerejskoj liturgiji koju je služio vladika križevački Milan Stipić u zajedništvu s više svećenika.

Poslije liturgije održan je u dvorani Marijapolija Faro uz katedralu kulturni program kao i veliki zajednički uskrsni ručak i druženje za sve koje su pripremili vjernici župa Donje Posavine.

 

Ovo je već treća ovakva humanitarna akcija. Župnik Ivan Ćorić i pastoralni vijećnici Siniša Badanjak, Ivan Grgić te Nenad Novalić su odradili pripremne radnje još u subotu. Nedjeljnom ranom zorom pridružili su im se DVD Gušće, s predsjednikom Draženom Grabrovcem, zatim DVD Kratečko, lovačka udruga „Jelen“ Samobor, lovačka udruga „Lonjsko polje“ Mužilovčica, te pčelarska udruga „Lonjsko polje“ sa predsjednicom Rahelom Grgić.

Župljanima Donje Posavine priključili su se članovi udruge „Prijatelj“ romske nacionalne manjine iz Siska, sa predsjednikom Goranom Jašarevićem.

Zajedničkim snagama pripremili su ručak za šestotinjak izbjeglica iz Ukrajine.

Posebnost ovogodišnjoj humanitarnoj akciji dali su članovi KUD-a „Hrvatsko srce“ iz Kratečka i KUD „Donja Posavina“ predvođene predsjednicama Renatom Brižić i Majom Martinović. Svojim nastupom u tradicionalnim nošnjama, pjesmom i plesom, oduševili su okupljene izbjeglice koji nisu krilu radost zbog iskazane pomoći, blizine i pažnje. Dobrota za druge polako postaje tradicija i „izvozni proizvod“ kojim se svjedoči vjera i gradi zajedništvo, jer uvijek je dobro činiti dobro.

 

Foto – Sisačka biskupija

najčitanije