Donatorska večera za Sigurnu kuću Centra za žene Adela

imp

Kako se funkcioniranje Sigurne kuće koja djeluje u sklopu Centra za žene Adela ne bi dovelo u pitanje, Centar i restoran Bijela Lađa organiziraju dinatorsku večer na kojoj će sva prikupljena sredstva ići upravo Sigurnoj kući.
„Centar za žene Adela je nevladina organizacija i jedina je koja na području Sisačko-moslavačke županije koja pruža izravnu podršku i pomoć žrtvama obiteljskog nasilja kako to ni jedna druga državna organizacije nije u mogućnosti zbog zakonskih ograničenja. Osim smještaja u skloništu, koje se nalazi na tajnoj adresi, korisnicima pružamo i psihosocijalnu i pravnu podršku te zdravstvenu zaštitu. Preuzeli smo tu ulogu da ih osposobimo za samostalan život. Naša Sigurna kuća ima kapacitet za istovremeni smještaj 15 korisnika, a u njoj korisnici ostaju oko godinu dana, dok se neki zadrže i više, ovisno o trajanju pojedinačnih sudskih sporova.“, rekla je predsjednica Centra Senka Filipović.

 

Sklonište za žene djeluje u skromnim uvjetima, a sredstva koja će biti prikupljena donacijskom večerom utrošit će se za opremanje Sigurne kuće. Kako je najavljeno, iskoristit će se za kupovinu hrane, kreveta, madraca i posteljine, jer je pojašnjava Filipović sva oprema u kući jako stara.
„Od kuhinje, kreveta, svega – sve je staro preko 30 ili 40 godina. Nastojimo donacijama obnoviti opremu da je našim korisnicima što ugodnije boraviti u skloništu. Ova humanitarna večera organizirana je u svrhu kupnje kreveta, madraca, posteljine, kuhinje i svega što nam treba za normalno funkcioniranje Sigurne kuće. Ovom prigodom pozivam Siščane, Petrinjce, Glinjane, Novljane i sve ostale stanovnike naše županije jer mi smještamo njihove sugrađane koji su žrtve nasilja, da podrže našu akciju i odazovu se na ovu donacijsku večeru i tako nam pomognu u našem radu. Ako netko želi donirati – uvijek nam je potrebno hrane (ulje, brašno, šećer), konzervirane hrane, slatkiša za djecu, donjeg rublja i pidžama jer oni koji dođu u Sigurnu kuću najčešće dođu bez ičeg. U trenutku kad moraju otići nekada ne uzmu sa sobom čak ni osobne dokumente.“ , kaže Filipović te dodaje kako je unatrag dvije godine, vjerojatno zbog pandemije, potresa i ekonomske situacije, zamijećen porast obiteljskog nasilja.

 

 

„Donatorska večera za Sigurnu kuću održat će se u petak 8. travnja od 18 sati u restoranu Bijela lađa u Sisku. Kotizacija za večeru je 200 kuna, a sredstva koja se prikupe ići će u humanitarne svrhe za kupnju opreme za Sigurnu kuću. Svog honorara odrekla se i grupa Novi povratak koja će zabavljati sve prisutne na večeri. Prijave za večeru zaprimaju se u restoranu te na brojeve 044 534 838 i 099 600 5887. Kao organizatorima bit će nam veoma drago ako se naši sugrađani i ovoga puta odazovu jer do sada su se naši ljudi uvijek pokazali kao susretljivi i obazrivi kada su u pitanju ovakve i slične humanitarne akcije.“, istaknula je Lorena Čuljat voditeljica restorana Bijela lađa.

 

 

Dodajmo kako je resorno ministarstvo, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prošle godine ovo sklonište, Sigurnu kuću Centra za žene Adela proglasilo najuspješnijim na području cijele Republike Hrvatske.
„Imamo najveći broj smještaja. Popunjenost kapaciteta nam je preko 100%. Nama je to pohvala jer puno radimo, ali je zapravo alarmantno da ima toliko nasilja.“, zaključila je Senka Filipović.

 

Podsjetimo, na našem području Centar za žene Adela djeluje od 2003.godine, a od samog osnutka otvoreno je i savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja. Od veljače 2006. otvoren je SOS telefon za žrtve obiteljskog nasilja, koji radi 24 sata dnevno (888 888).

najčitanije