NOVA OPREMA

Donacija Veleposlanstva Kraljevine Belgije sisačkoj pedijatriji

Akcija je provedena u suradnji sa Društvom "Naša djeca"

Potres koji je pogodio županiju krajem 2020. godine teško je oštetio sisačku bolnicu. Oštećene su zgrade, medicinska oprema, inventar, zaliha lijekova. Oštećena je i zgrada pedijatrije koja sada radi u zgradi ginekologije. Bolnici je, odjelu pedijatrije,  danas predana nova donacija Veleposlanstva Kraljevine Belgije.

 

„Kao i na drugim odjelima, oštećena je oprema na pedijatriji, tako da nam ova donacija svakako dobro dođe za poboljšanje zdravstvene skrbi za našu djecu“, rekao je ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

 

Nakon potresa koji je u prosincu 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Veleposlanstvo Kraljevine Belgije odlučilo je pružiti pomoć stanovništvu. Stupili su u kontakt s gospođom Anom Marijom Špicnagel Ćurko, koja ih je spojila s predsjednicom Društva „Naša djeca“ u Sisku, Renatom Fridrih te su odlučili prikupiti sredstva za odjel pedijatrije sisačke bolnice.

 

„Mislimo da pomaganjem ovoj bolnici, pomažemo, ne samo jednom određenom gradu ili osobi ili obitelji, već cijeloj županiji. Jer ova bolnica je ustanova koja brine o svim pacijentima iz cijele regije, ne samo iz Siska ili bilo kojeg drugog grada. I odlučili smo se za odjel pedijatrije, jer su djeca najranjiviji članovi našeg društva kojima je naša skrb najpotrebnija“, kaže veleposlanik  Nicolaas Buyck.

 

Na donaciji je u ime Društva „Naša djeca“ zahvalila dr. Anica Persoglia-Petrac. „Tijekom akcije prikupljena su sredstva kojima se za odjel nabavilo krevetiće za djecu, stolić za reanimaciju, različit sitan inventar i opremu, tako da je odjel sada dobio novi aspirator, digitalne vage, nastavke za toplomjere“.

 

Veleposlanstvo je, uz pomoć gospođe Fridrih organiziralo crowdfunding kampanju, koja je pokrenuta online kvizom „Belgijski i hrvatski virtualni kviz solidarnosti“. Na taj se način prikupilo više od 6.000 eura, a kampanja se nastavila održavati zahvaljujući volonterima Društva „Naša djeca“ te skupili ukupno 71.500 kuna.

 

„Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje danas i simbolično predati plod naše kampanje ravnatelju dr. Tomislavu Dujmenoviću i glavnoj sestri Danijeli Škvorc. Ovom prilikom htio bih pozdraviti i dr. Ines Zukan, bivšu voditeljicu odjela za pedijatriju, s kojom smo također bili u kontaktu kad smo započeli s prikupljanjem donacija prošle godine. Dakako, mnogo hvala i gospođi Ani Mariji Špicnagel Ćurko, Renati Fridrih, dr. Martini Rastovac, svim volonterima Društva „Naša djeca“ Sisak te mom osoblju u Veleposlanstvu, koji su doprinijeli uspjehu ovog pothvata“, zaključio je Buyck.

 

Primopredaji je prisustvovao i zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić: „Štete od potresa su velike i svaka pomoć nam je dobro došla. Zahvaljujem Veleposlanstvu Belgije kao i DND koja je organizirala pomoć za pedijatriji i zahvaljujem svom medicinskom osoblju sisačke bolnice koja je u teškim uvjetima i pandemije i potresa davala nadljudske napore da bi osigurala standard zdravstvene zaštite stanovnicima naše županije“.

najčitanije