Donacija HBOR-a: Glazbenoj školi stigao kombi za prijevoz učenika, a Udruzi slijepih posebna informatička oprema

imp

251020211635196911.jpeg

Glazbenoj školi Frana Lhotke iz Siska isporučen je kombi za prijevoz djece i opreme kupljen sredstvima donacije odobrene zahvaljujući suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i poljske razvojne banke Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK). Ova donacija omogućila je i Udruzi slijepih Sisačko-moslavačke županije nabavu informatičke opreme za slijepe osobe. Uz ove projekte, ovim sredstvima već je omogućena obnova dvorane Hrvačkog kluba Petrinja, izrada dokumentacije za izgradnju novog centra za djecu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije te izrada dokumentacije, uređenje i opremanje studentskog restorana u okviru Metalurškog fakulteta Sisak.

Zgrada Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku, izgrađena 1880. godine, jedna je od brojnih građevina koje su stradale i postale potpuno neupotrebljive u razornom potresu 29. prosinca 2020. Kako bi se osigurao nastavak školovanja 360 učenika, škola je dobila zamjenski prostor u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku te je morala unajmljivati kombije i druga veća vozila za prijevoz velikih glazbala i učenika na zamjensku lokaciju, kao i za sve nastupe i usavršavanja, a nerijetko su i sami djelatnici prevozili učenike i glazbala.

donacija slijepi 3 donacija slijepi 1

„S velikim oduševljenjem smo primili vijest od HBOR-a kako nam je odobrena donacija BGK-a za kupnju kombi vozila. U uvjetima nastalima nakon potresa kombi nam je postao osnovno sredstva rada, odnosno način da omogućimo našim učenicima, ne samo da odlaze na natjecanja i gostovanja, već da i redovito pohađaju samu nastavu. Veliku zahvalu dugujemo HBOR-u koji je posredovao pri realizaciji ovog projekta. Hvala.“, istaknuo je profesor Tomislav Ivšić, ravnatelj Glazbene škole Frana Lhotke.

„Iznimno smo zahvalni HBOR-u i BGK-u na donaciji koja nam je omogućila kupnju uređaja prilagođenih za rad slijepih osoba i time doprinijela uspostavi digitalnog informatičkog centra koji našim članovima, ali i drugim zainteresiranim slijepim osobama, omogućuje ravnopravno uključivanje u svijet digitalnih medija. Nabavljena oprema omogućava pristup informacijama i veću samostalnost naših korisnika, a korištenje navedene opreme pridonosi podizanju kompetencija slijepih i slabovidnih osoba, ali i izjednačivanje mogućnosti pristupa sadržajima i korištenju istih u privatne ili poslovne svrhe“, istaknuo je Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije.

donacija slijepi 2 donacija kombi glazbena

„Ponosni smo što smo, zahvaljujući našem međunarodnom ugledu, imali priliku omogućiti pomoć stradalima na ovom području te još jednom zahvaljujemo našim kolegama iz poljske razvojne banke BGK. Sredstvima donacije već je u potpunosti obnovljena dvorana Hrvačkog kluba Petrinja koja je bila prva potpuno obnovljena građevina na ovom području i u koju su se hrvači svojim treninzima vratili već u lipnju. Drago nam je što smo omogućili jednostavnije svakodnevno provođenje aktivnosti Glazbene škole Frana Lhotke, ali i ravnopravan pristup informacijama i sadržaju slijepim osobama na području Sisačko-moslavačke županije jer na ovaj način zaista imamo priliku unaprijediti kvalitetu njihovog svakodnevnog života“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Suradnjom HBOR-a i BGK-a pružena je podrška i drugim projektima na potresom pogođenom području. U potresu je teško oštećen i jedini centar za rehabilitaciju djece u županiji, koji se nalazio u zgradi čija obnova nije moguća, već je određena za rušenje. Donacijom je financirana i izrada projektne dokumentacije te je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije započela s prikupljanjem sredstava za izgradnju nove zgrade. Dio sredstava donacije usmjeren je i za pomoć Metalurškom fakultetu Sisak, koji je znatno oštećen u potresu, za izradu projektne dokumentacije te uređenje i opremanje studentskog restorana.

najčitanije