Domaće je domaće

imp

261020211635247893.jpeg

Cijeli ovaj tjedan na Gradskoj tržnici Kontroba u njenom mliječnom dijelu traju Dani sira, kako bi se promovirao autohtoni sir koji je karakterističan za sisačku Posavinu.
Jedan od onih koji brinu da se tradicija proizvodnje sira ne zaboravi je i OPG Jagatić iz Tišine Erdedske. Proizvodnjom mliječnih proizvoda otkriva nam Vesna Jagatić bave se 15 godina. „Znanje spravljanja domaćeg sira stekla sam od roditelja od kojh sam naslijedila i proizvodnju. Danas imamo dvadesetak grla stoke, modernu mljekaru a Siščanima na tržnici nudimo razne vrste sireva. Tu su domaći sir i vrhnje, kuhani sir, preveli sir a u ponudi je i škripavac.“, kaže Vesna.
30-ak proizvođača koji prodaju mliječne proizvode pokazuju da je sisačka Posavina očuvala svoju poznatu tradicionalnu proizvodnju sira.
U mliječnom dijelu predstavio se i Proizvodno uslužni obrt Bajrami iz Siska. Svaki radni dan na tržnici Kontroba svojim vjernim kupcima nudi domaću tjesteninu (mlince, rezance, tijesto za lazanje, tortilje i dr.).
Dani sira traju još sutra, a u subotu najavljuje nam direktorica Tržnice Danka Koštić, vraćamo se povrću. „Imat ćemo u ponudi sezonsko zimsko povrće, špinat i matovilac. S obzirom da su i matovilac i špinat bogati željezom i dobri za imunitet stavili smo naglasak na zdravu prehranu.“, rekla je direktorica.

najčitanije