Odjel za osobe oboljele od Alzhemirea i drugih demencija

Odjel za oboljele od Alzheimera uskoro u sisačkom Domu za starije i nemoćne

mradenovic

Domsk Film 1 Min

Od početka idućeg mjeseca u sisačkom Domu za starije i nemoćne, zaživjet će još jedna usluga i novi projekt

Dom za starije i nemoćne osobe u Sisku nije pretrpio konstruktivna oštećenja u potresu i kontinuirano pruža smještaj i skrb našim sugrađanima starije životne dobi. Trenutno je u Domu 240 korisnika, a nudi se više usluga. Tu je usluga smještaja koja podrazumijeva trajni smještaj u Domu i kompletnu skrb 0-24 svojim korsnicima, zatim tzv. Dnevni boravak 3+2, namijenjen onima koji žele i dalje ostati u svom smještaju, no posjećivati Dom na nekoliko sati dva odnosno tri puta tjedno, a tu je i usluga organizirane prehrane za one koji imaju potrebu za dovozom toplog obroka na svoju adresu.

No, od početka sljedećeg mjeseca, u sisačkom Domu za starije i nemoćne, zaživjet će još jedna usluga i novi projekt – odjel za osobe oboljele od Alzhemirea i drugih demencija.

„Sretna sam da ćemo biti jedina  županije izvan Zagreba koja će imati odjel za osobe oboljele od Alzhemirea i drugih demencija. Vrlo često obitelji oboljelih osoba nemaju rješenja kako skrbiti o takvim osobama i tko može o njima skrbiti – to nije jednostavno oboljenje“ rekla nam je Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije i nemoćne u Sisku. Riječ je o projektu Europske unije, financiranom s milijun i pol kuna bespovratnih sredstava za osnivanje prvo dnevnog boravka, a potom i samog odjela za oboljele od Alzheimera i drugih demencija. Novi će odjel svoja vrata otvoriti 3. studenog, a za korisnike će biti potpuno besplatan sve do 24. lipnja iduće godine

„Do 24. lipnja iduće godine taj naš boravak je besplatan. On se sastoji od toga da od 8 do 14 sati obitelj može svog majku, oca dovesti u dom i u 14 odvesti. Velik dio dana mogu provesti kod nas u domu. Imamo koordinatore dnevnih aktivnosti, četiri osobe koje se bave samo njima. Imat će pažnju, radnu terapiju, ručak, odmor i svu njegu koja je potrebna“, objasnila je ravnateljica Doma, dodavši da će u lipnju iduće godine, po završetku projekta Dnevnog boravka za oboljele, 14 korisnika biti primljeno na trajni smješaj u novom Odjelu. Svi oni će, uz kvalitetnu zdravstvenu skrb i njegu, topli obrok i radnu terapiju, imati priliku i biti uključeni u društvo i razvijati socijalne vještine.

Pravo na korištenje usluga ovog odjela imaju osobe starije od 65 godina, s potvrdom doktora da boluju od Alzheimera ili nekog drugog oblika demencije, a javiti se možete socijalnim radnicama Doma na brojeve telefona – 044 556 580 i 044 556 582.

najčitanije