Dodijeljeno 97 centifikata OPG-ovcima na Gradskoj tržnici Kontroba

imp

Gradska tržnica Sisak od 2006. godine provodi projekt Certifikacije seljačke tržnice u sklopu kojega je i Povjerenstvo imenovano od Udruga hrvatskih tržnica, a čine ga predstavnici Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe – Podružnice SMŽ, gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalnu djelatnost, Županijske udruge povrća Vrt te predstavnika Gradske tržnice.
Zajedno su obišli i utvrdili činjenično stanje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tj. površinu proizvodnje i kulture. Obilazeći proizvođače, njih 97, povjerenstvo je prešlo preko 2000 km od Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice, Petrinje, Popovače, Kutine, Hercegovca, Gline, Rečice Kriške,  sisačke i martinske Posavine …
Time je 97 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potvrdilo svoj status koji jamči kupcima da na Gradskoj tržnici Sisak kupuju domaće proizvode, uzgojene i proizvedene na njivama, vrtovima i plastenicima u kontroliranim uvjetima.

certifikati 1 certifikati 3 certifikati 4
Certificirani poljoprivredni proizvođači na sisačkoj tržnici označeni su poznatim žutim majicama i zelenim pregačama s oznakom certifikata, a prodajna su mjesta označena žutim banerom. U odvojenom “mliječnom dijelu” tržnice certificirani proizvođači prepoznatljivi su po u bijelim pregačama i majicama.
Treba dodati da ovom projektu svake godine prilazi sve više zainteresiranih proizvođača pa su i ove godine certifikaciji pristupili : sirari, medari, voćari, proizvođači presadnica, cvjećari, te je Gradska tržnica Sisak i ove godine prva u Republici Hrvatskoj po broju certificiranih proizvođača.

certifikati 5 certifikati 6

Cilj projekta je zaštita malih proizvođača ali i poticanje potrošača na kupnju domaćih proizvoda izravno od proizvođača.

Osim OPG-ovaca s područja Sisačko-moslavačke županije, svoje proizvode na sisačkom placu plasiraju i proizvođači s područja Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Virovitičko-podravske županije.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Radost“ Sela i Tambraški sastav „Fantazija“.

najčitanije