Dio autoceste do Siska i dalje na čekanju

imp

Hrvatske autoceste raspisale su javni natječaj za nadopunu studije izvodljivosti neizgrađenog dijela autoceste Zagreb-Sisak u dionici koja će povezivati Novi Zagreb s velikogoričkom zaobilaznicom i u koju će biti investirano 75 milijuna eura, piše Novac.hr
Kako se u ovom natječaju ne spominje nastavak izgradnje autoceste prema Sisku upitali smo Hrvatske autoceste kada je u planu nastavak izgradnje autoceste prema Sisku.
U svom odgovoru Hrvatske autoceste ističu da je u tijeku izvedba radova na izmiještanju instalacija na kompletnoj dionici autoceste od Lekenika do Siska i na spojnoj cesti do grada Siska.
„Također, sukladno Sporazumu između Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, Hrvatske autoceste su nadležne za daljnju izgradnju autoceste, a Hrvatske ceste za izgradnju spojne ceste sa ulazom u Grad Sisak, te je u tijeku izmjena i dopuna građevinske dozvole prema novoj faznosti u skladu sa raspodjelom nadležnosti izgradnje.
Daljnja dinamika izgradnje autoceste uskladit će se s narednim četverogodišnjim planovima izgradnje javnih cesta koje donosi Vlada RH.“, stoji u odgovoru Hrvatskih autocesta.
Od zamišljenih 47 kilometara i 500 metara A11, izgrađeno je nešto manje od 30 kilometara. Uz dionicu Lekenik-Sisak-Petrinja potrebno je izgraditi i spomenuti priključak iz Novog Zagreba na velikogoričku zaobilaznicu.
Hrvatske autoceste namjeravaju prijaviti projekt ‘Vijadukt preko ranžirnog kolodvora i spoj na Sarajevsku cestu, te rekonstrukcija Sarajevske ceste’ za sufinanciranje iz EU fondova, a početak radova planiran je za kraj ove godine.
Podsjetimo izgradnja autoceste A11, od Siska do Zagreba počela je 2006.godine. U proljeće 2015. u promet je puštena dionica od Lekenika do Buševca i od tada pa sve do danas na izgradnji autoceste nije se događalo ništa.
Dodajmo na kraju kako je na sjednici Vlade, održanoj u Sisku 23.veljače 2017.godine, premijer Andrej Plenković završetak autoceste označio prioritetom. U prometnu infrastrukturu najavljeno je tada ulaganje od 250 milijuna kuna.
„Prije svega mislim na izgradnju mosta preko rijeke Odre i kružnog toka spojne ceste čvora Sisak-Sisak u sklopu ključnog razvojnog projekta autoceste Sisak-Lekenik te sanaciju Mosta Gromova kao i obnovu važnih državnih i županijskih cesta. Ukupan iznos sredstava predviđen za ove projekte se procjenjuje na 250 milijuna kuna.“, rekao je tada na sjednici Vlade premijer Plenković.

najčitanije