Darivanje krvi zakazano za ponedjeljak

pm

261020211635280873.jpeg

Nakon upozorenja o smanjenim zalihama krvi, Hrvatski Crveni križ upućuje javni poziv svim darivateljima krvi i građanima koji će to tek postati, da se pridruže akcijama dobrovoljnog davanja krvi kako bi se osigurala dovoljna količina doza za normalno funkcioniranje zdravstvenih ustanova.
Krv možete darovati u ponedjeljak, 20.travnja od 9-15 sati u prostorijama Gimnazije Sisak, a poseban se poziv upućuje svim darovateljima negativnih krvnih grupa.
Svi građani koji žele pomoći u prikupljanju ove dragocjene tekućine koja život znači, mogu se javiti u svoja Gradska društva Crvenoga križa u kojemu će dobiti sve potrebne informacije o akcijama prikupljanja krvi. Gradska i Općinska društva Crvenoga križa djeluju u 110 gradova i općina u Hrvatskoj stoga svaki građanin može dati svoj doprinos ovoj plemenitoj akciji.
Važno je napomenuti i da su pred nama ljetni mjeseci kada postoji povećana potreba za krvi i krvnim pripravcima stoga je važno povećati odaziv građana na redovite akcije darivanja krvi. Hrvatski Crveni križ koji je utemeljitelj i promotor dobrovoljnog davanja, okuplja više od 170 tisuća darivatelja krvi.
Tijekom protekle godine u organizaciji HCK prikupljeno je 145.125 doza krvi, odnosno 3,39 davanja krvi na stotinu stanovnika. Prema spolu darivatelja krvi, 16 posto bile su žene, a 84 posto muškarci, dok je osam posto darivatelja krvi pristupilo akciji darivanja po prvi put.
U trenutku kada su u Hrvatskoj smanjene zalihe krvi, Hrvatski Crveni križ smatra važnim povećati razinu svijesti građana o potrebi redovitog darivanja krvi te potaknuti postojeće, ali i buduće darivatelje na redovno davanje krvi. Svi oni koji se žele pridružiti brojnoj mreži darivatelja, detaljne informacije i kontakt podaci o Gradskim društvima Crvenoga križa mogu se pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr.

najčitanije